Am schimbat sticla de otravă

miercuri, 31 decembrie 2014, 02:50
2 MIN
 Am schimbat sticla de otravă

 

Fiindcă văd că am ajuns un „martor al istoriei” (o minoritate pe cale de dispariţie!), odată ce sunt întrebat despre ce s-a schimbat în noi într-un sfert de secol, să încerc câteva sugestii de răspuns.

Unii zic că nu ne-am schimbat. Am rămas, de pildă, la fel de adânc creştini, cum „am rezistat” sub comunism – cu creştinismul! Şi cinci milioane dintre noi am votat un botezat ortodox, care îşi face cruce cum trebuie, nu un păpistaş neamţ. Şi ce dacă e hoţ dovedit? Hoţul nu trebuie iertat?

Alţii spun că ne-am schimbat. Uite, nu-l mai ascultăm pe Hruşcă cântând „Trăiască România, Trăiască Ceauşescu”, ci cântând colinde. Nu-i mai vrem la bulău pe comunişti, ci, miloşi, îi deplângem pe săracu’ Gică Popescu, pe săracu’ Dom’ Năstase, pe Becali, pe Mazăre. |ştia fură, dom’le, dar măcar fac ceva pentru noi: o biserică colea, o echipă, o gondolă. Nu-i mai apostrofăm în gura mare pe homalăi, pe lesbiene şi pe toţi ăştia, acuma îi înjurăm printre dinţi. Daaa, ne-am schimbat! Nu mai sărim parcă atinşi cu fierul încins, ca-n 90, când ni se oferea un ziar sau un pliant publicitar, acuma ne ducem cu laia la pomenile promoţionale sau politice. Nu mai suntem păcăliţi cu televiziunea naţională, acuma suntem duşi de nas de o droaie de televiziuni. Nu mai punem botu’ la alde Văcaru, Văcăroiu şi toată ciurda, acuma căscăm gura la alde Şova, Dragnea, Ponta. Nu mai furăm din intreprinderi că nu mai avem ce, acuma fură alţii, băgând mâna până la fund în banii ţării, în fondurile europene.

De fapt, nu mai înţelegem nimic, fiindcă acuma discursul hoţilor e la fel ca al disidenţilor. Ghiţă e la fel de anticomunist ca şi Goma. Năstase e mai european decât Titulescu, iar Micul Titulescu e de o anvergură… euroasiatică. Nu mai înţelegem şi nu vedem conţinutul toxic de sub eticheta PCR, cum vedeam în 90. Ştiam că e toxic pentru că am băut multă vreme din ea. PSD-ul e o altă sticlă, cu o etichetă căreia nu-i găsim vreun cusur, pare occidentală. Problema e că înăuntru se află un lichid care conţine – în formă diluată, ce-i drept – otrăvurile din prima sticlă peceristă. Da, am schimbat sticla cu otravă. Atât.

Radu Părpăuţă este scriitor, traducător şi publicist 

Comentarii