Aman, Aman, Piţurcă! România – Turcia, scor 0 – 2

miercuri, 11 septembrie 2013, 01:50
5 MIN
 Aman, Aman, Piţurcă! România – Turcia, scor 0 – 2

Turcia nu a mai bătut România în deplasare de 88 de ani. A făcut-o acum cu 2-0 (1-0) atunci când aveam nevoie de cel puţin un egal. Selecţionerul şi-a aşezat echipa pe poziţii defensive în prima repriză şi i-a lăsat pe elevii lui Fatih Terim să zburde. După pauză românii au atacat mai mult, dar n-au trecut de baricadele otomane

 

România: Tătăruşanu – Măţel, Goian, Chiricheş, Raţ – Hoban, Pintilii – Torje (’46 – Popa), Stancu, Tănase (’78 – Bucur) – Marica (’46 – Maxim). Selecţioner: Victor Piţurcă
Turcia: Volkan – Gönül, Semih, Omer, Caner – Töre (’84 – Mevlüt), Selçuk, Topal, Turan – Bülüt (’90 – Ouloum), Yilmaz (’73 – Olçay). Selecţioner: Fatih Terim.
Arbitru: Svein Øddvar Moen (Norvegia)
Cartonaşe galbene: Raţ / Semih, Volkan, Turan
0-1, min. 22: centrare de pe partea stângă a lui Caner, Yilmaz se desprinde dintre fundaşii centrali şi înscrie cu capul pe lângă Tătăruşanu.
0-2, min. 90^5: Mevlüt, de la 14 metri în dreapta portarului.
Venirea lui Fatih Terim pe banca tehnică a Turciei s-a simţit dureros pentru naţionala României, condusă la pauză de un adversar care s-a arătat superior tricolorilor  la toate capitolele. Nu pentru că românii nu s-au trezit din succesul de vineri, ci pur şi simplu, pentru că otomanii nu i-au lăsat să joace. Au început şi turcii timoraţi sub presiunea clasamentului, înainte de a pune stăpânire pe joc, însă când au făcut-o, apărarea română a preluat acestă presiune. Astfel, în minutul 10, Chiricheş a pierdut o minge simplă, Yilmaz a scăpat spre poartă, dar a tras slab şi Tătăruşanu a reuşit să evite golul, la fel cum a făcut-o şi în min. 18, când Raţ a fost depăşit de fundaşul Töre şi portarul tricolor a respins mingea centrată în faţa lui Bülüt. Între aceste situaţii de gol, tricolorii erau aproape să profite de o ieşire hazardată a lui Volkan, Tănase, reuşind un lob din întoarcere de mare efect, de la marginea careului, însă Gönül a scos de pe linia porţii mingea deviată din bară. Fază izolată, fiindcă situaţia în teren era în avantajul elevilor lui Terim, care au reuşit să înscrie prin Yilmaz. Încercările de posesie ale tricolorilor erau inutile, deoarece, conform ordinelor de pe bancă, Stancu, Tănase şi uneori Marica au evoluat neaşteptat de retraşi. Iar presingul ordonat de Terim a ucis orice tentative, şi acelea timide, de contraatac. O poziţie foarte bună de gol irosită de Stancu şi un şut puţin peste ţintă a lui Selçuk care a îngheţat tribunele a fost tot ceea ce s-a mai întâmplat până la pauză. 
Contrar uzanţelor proprii, Piţurcă a făcut două înlocuiri la pauză şi faţa jocului tricolorilor părea a se schimba. Stancu a reluat imprecis cu capul la o centrare a lui Măţel (’49), "Motanul" reuşind chiar să înscrie în min 57, cu capul, dar golul a fost anulat, corect, pentru ofsaid. Însă turcii, deşi au continuat cu presingul, deşi s-au apărat aglomerat în unele momente, abuzând şi de tragere de timp, n-au pregetat să valorifice situaţiile de contraatac: Tătăruşanu i-a suflat mingea lui Bülüt (’52), iar în min. 63, la un "cap" cu pământul al lui Gönül, Bülüt s-a arătat din nou neinspirat. După bara lui Adi Popa (’69), dominarea românilor a devenit cvasi-totală, turcii aglomerând careul propriu. Lucrurile s-au liniştit în final, turcii au păstrat aproape tot timpul balonul şi s-au arătat de câteva periculos în preajma lui Tătăruşanu. În primul minut adiţional s-a irosit şi ultima şansă de egalare, când Goian a ratat cu capul, după o excelentă fază fixă gestionată de Maxim. Iar în ultimele secunde, turcii au încheiat conturile.
Turcia nu a mai câştigat la Bucureşti din 1925, iar în toată istoria întâlnirilor bilaterale, a învins România de patru ori. A făcut-o acum a cincea oară, exact când eram atât de aproape de fericire!
 
Depindem de Olanda
Celelalte rezultate înregistrate, ieri, în grupa D: Andorra – Olanda 0-2; Ungaria – Estonia 5-1.
Au mai rămas de jucat partidele: Olanda – Ungaria, Andorra – România, Estonia – Turcia (11 octombrie), România – Estonia, Turcia – Olanda, Ungaria – Andorra (15 octombrie).
România mai are şanse de a se califica la baraj, însă acestea depind mult de adversari. Tricolorii sunt avantajaţi de program, meciurile rămase nu sunt greu de câştigat, însă pentru ca România să rămână pe primul loc, Ungaria şi Turcia nu trebuie să facă mai mult de patru puncte din două meciuri. Cu alte cuvinte, Olanda, care şi-a asigurat calificarea trebuie să obţină cel puţin remize cu celelalte două contracandidate. Nu trebuie neglijat nici golaverajul, pentru că este criteriu esenţial de departajare. Atenţie: contrar celor spuse de comentatorii TV, la întocmirea clasamentului grupei contează golaverajul general. Rezultatele cu ultima clasată se elimină numai la clasamentul locurilor doi din toate grupele, care decide echipa care nu va juca baraj.
 
 
Clasamentul grupei D
1.Olanda        8          7          1          0          24:4   22
2.Ungaria       8          4          2          2          18:12 14
3. Turcia         8          4          1          3          14:7   13
4.România     8          4          1          3          13:12 13
5.Estonia       8          2          1          5          6:16   7
6.Andorra       8          0          0          8          0-24   0
 
 

 

Comentarii