Ascultaţi Postul Paştelui FM!

marți, 19 martie 2013, 02:50
4 MIN
 Ascultaţi Postul Paştelui FM!

* Fraţi români creştini, deja ne aflăm de o zi în Postul Paştelui: cei care îl ţin după toate canoanele vor deveni, aşadar, imuni la ştirile despre eventuale noi herghelii găsite în carne. E posibil, totuşi, ca unele televiziuni să bage titluri de senzaţie "În legăturile de ştevie de pe tarabele din două pieţe s-au descoperit fire de spanac!", "Lobodă colorată artificial, la un producător!" sau "Leurdă modificată genetic!"…

* În weekend am prins un material despre zonele sărace şi cele bogate al ţării şi despre salariile medii care vor creşte sau dimpotrivă; n-am ascultat toate datele alea, cu virgule şi zecimale (nu suntem fani ai statisticilor, fiindcă de fiecare dată când auzim despre, de exemplu, un săpun la 0,68 români, ne gândim la victimele unor bătăi crunte cu topoarele într-un bufet sătesc, unde se lasă cu transformarea comesenilor în procente), dar nostim ni s-a părut că nenea care citea ştirea avea mintea aţipită şi, pe lângă că n-a ţinut cont de diacritice, spunând "Caras-Severin" (pe loc, am crezut că e un nou soi de peşte), a băgat şi "judeţul Golj". Măcar omul a adus notă personală: mai demult am scris despre o tanti care a inventat judeţul Dorj. Dacă tot iese atâta panaramă pe tema regionalizării, e evident că s-ar putea face o sub-regiune din Gorj şi Dolj, deşi se va lăsa cu bătaie: Dorj sau Golj?
* Oricum, moldovenii care citesc textul de mai sus ar trebui să nu se prea bucure, fiindcă regiunea nu prea intră în categoria "Aşa, da!": lefurile din zona etnografică şi etnobotanică în care a fugit după pisici şi bouri şi a stropit copăcei (nu erau roţi de maşini) celebra căţea Molda nu vor creşte. Pesemne şi-o fi zis careva de pe la Bucureşti că moldovenii nu prea iubesc schimbările, deci să rămână cu ce au…
* Că tot veni vorba despre Moldova noastră: vă daţi seama că purtăm denumirea de moldoveni datorită unui câine? Căţeaua Molda a lui Dragoş Vodă, care a fugit după bour, să-l composteze la picioare, şi care s-a înecat în râul denumit, ulterior, după ea, Moldova, de la care şi-a luat numele regiunea. Oare cum ne-am fi numit noi, azi, dacă în loc de Molda ar fi fost alt câine? Lăbuşeni? Griveieni? Fetiţeni? Hectoreni? Ne e şi groază să ne gândim! La noi, pe stradă, există şi un maidanez poreclit Bulă…
* Alaltăieri am mai aflat şi că aceeaşi Moldovă a noastră şi a urmaşilor noştri a fost zguduită cam la vreo 3,8 grade de un cutremuraş. Noi n-am simţit şi bănuim că nu prea au simţit nici alţii, mai ales că prin regiunile aflate ceva mai la sud de judeţul Iaşi mulţi localnici sunt obişnuiţi cu mai multe grade (măcar 12, din vin!), iar unora li se mişcă pământul sub picioare zilnic.

* La Realitatea au arătat că în comuna Şinca Nouă (Braşov) se ţine şi azi o datină care marchează intrarea în Postul Paştelui şi despre care am mai scris: prăvălitul unor roţi vechi, unse cu păcură şi aprinse, de pe deal. Problemele cu datina asta sunt că 1) vârful unui deal este înconjurat de văi; 2) orice corp caută să ajungă la o stare de echilibru cât mai stabil, prin atingerea unei energii potenţiale minime (altfel spus, oricare roată lăsată de capul ei va coborî din vârful dealului!) şi 3) de obicei, în vale se află a) satul flăcăilor / b) alt sat / c) un oraş / d) altceva. Aşa se face că apar la jurnale, după aia, ştiri despre gospodării mistuite de flăcări / copii fericiţi că le-a ars şcoala / primari bucuroşi că s-au făcut una cu pământul acele investiţii de mare importanţă naţională de la ei din comună, pe care cheltuiseră milioane de euro pentru micii şi berea din campanie… Post cât mai curat să aveţi!

Comentarii