LA EST DE IAŞI

Au venit americanii, dar nu era nimeni acasă

vineri, 06 mai 2016, 01:50
1 MIN
 Au venit americanii, dar nu era nimeni acasă

Avem şi noi o părere, dar nu suntem de acord cu ea.

Cu o întârziere de vreo 70 de ani, ce-i drept, dar miracolul s-a produs: americanii au ajuns în Basarabia! Ca de obicei, ca şi orice alt eveniment major, sosirea americanilor peste Prut a împărţit repejor societatea în două părţi distincte, unii fiind bucuroşi, alţii tremurând de nervi. De altfel, ziua în care toţi oamenii din Moldova se vor fi pus de comun acord măcar asupra unui singur subiect ar trebui trecută într-o pagină separată în calendar (după cum ştiţi probabil, la Chişinău până şi Isus Hristos s-a născut de două ori, prima oară pe 25 decembrie, iar a doua oară pe 7 ianuarie, depinde de care parte a influenţei ruse te afli).

„Dragon Pioneer 2016", programul ce iniţial se anunţa a fi doar un banal exerciţiu comun de pregătire cu participarea a 165 de militari moldoveni şi 198 de militari americani, s-a dovedit a fi până la urmă motiv de aprige discuţii şi ameninţări între liderii de la Chişinău. Iniţial, la intrarea militarilor americani în Republica Moldova, la frontiera Sculeni s-a prezentat un grup mic, dar vioi de protestatari pro-ruşi, în frunte cu socialistul pro-Putin Igor Dodon (cel care împreună cu oligarhul Plahotniuc şi cu comunistul Voronin au dat jos guvernul Streleţ, ultimul guvern pro-european de peste Prut). Cu reminiscenţele reflexelor de pe vremuri aceştia au încercat să treacă la legitimarea americanilor, însă reprezentanţii Ministerului Apărării din Republica Moldova i-au lămurit repejor că ar fi mai bine dacă fiecare şi-ar vedea de treaba sa, în linişte şi fără provocări. Perseverenţi ca şi strămoşii lor, miliţienii, socialiştii au căutat în continuare ameninţări la adresa „Statalităţii Maldovei", cum zic rusofonii lui Dodon, şi până la urmă au găsit ceva care i-a îngrijorat, dar şi mulţumit totodată: prezenţa pe 9 Mai, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, a 36 de unităţi de tehnică militară utilizate în cadrul exerciţiului comun moldo-american. Ca să înţelegeţi şi mai bine de unde panica socialistă, trebuie să ştiţi că spre deosebire de restul continentului, unde se sărbătoreşte Ziua Europei, la Chişinău ziua de 9 Mai este tradiţional rezervată „comemorării victimelor celui de-al Doilea Război Mondial", în realitate acest eveniment transformându-se prin intermediul comunistului Voronin şi socialistului Dodon, partenerii oligarhului Plahotniuc, la un  dezgustător spectacol de adulaţie a vremurilor sovietice. Hoarde de tineri aspiraţional socialişti sau comunişti, alături de grupuri vigilente de  „pensioneri", în marea lor majoritate îmbrăcaţi în uniforme militare ale armatei sovietice, purtând drapelul Rusiei, dar şi din acelea roşii, cu secera şi ciocanul, mărşăluiesc prin Chişinău strigându-şi năduful împotriva „faşîştilor" germani şi români care au cotropit „Maldova" şi îşi etalează cu mândrie panglica Sfântului Gheorghe înfiptă în piept ca semn al recunoştinţei faţă de eroismul şi bunăstarea Uniunii Sovietice. Şi acum închipuiţi-vă cum ar fi arătat jeep-ul american înconjurat de veteranii sovietici. „Sacrilegiu!", a strigat socialistul Dodon şi, trăgând aer în piept (aşa cum a văzut probabil în filmele ruseşti cu război), a tunat cu vocea sa sacadat-piţigăiată: „Americanilor, nu încercaţi să vă băgaţi pe 9 Mai în Chişinău! Vor fi mii de persoane care nu vor admite ca tehnica militară să intre în Chişinău. Veţi merge peste oameni? Vreţi să vadă toţi tancuri americane împroşcate cu ouă? Ne vom pregăti foarte serios de 9 mai. Nu vă bateţi joc de memoria moldovenilor, pentru noi 9 mai este zi sfântă!".

Iar pentru ca americanii să fie zăpăciţi complet, la rampă a ieşit şi Nicolae Timofti, Preşedintele Republicii Moldova (altădată un susţinător al colaborării cu Bruxelles-ul şi cu Washington-ul în folosul democratizării Moldovei), cu un comunicat care confirmă duritatea frunzei aflată în bătaia vântului: „Şeful statului consideră că, dat fiind faptul că anul acesta Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru Independenţa Patriei coincide cu Paştele blajinilor, iar activităţile principale se vor desfăşura la complexe memoriale, inclusiv la cimitire, organizarea unei astfel de expoziţii în Piaţa Marii Adunări Naţionale nu va putea transmite mesajul educativ-patriotic cu efect scontat. Totodată, prezentarea în comun, doar cu partea americană, a tehnicii militare poate genera interpretări şi speculaţii negative atât în rândul unui segment al populaţiei, cât şi în cel al unor parteneri ai Republicii Moldova, care nu au fost invitaţi să contribuie la expoziţia respectivă. Pornind de la cele expuse, Preşedintele Republicii Moldova consideră oportună abţinerea de la desfăşurarea activităţii în cauză. Totodată, Ministerul Apărării poate să examineze poibilitatea organizării unei asemenea expoziţii de ziua distinşilor vizitatori în cadrul exerciţiului «Dragon Pioneer 2016» sau în incinta unor unităţi militare ale Armatei Naţionale".

În speranţa că Preşedintele Timofti i-a îndulcit necazul putinistului Dodon, nu pot să închei corespondenţa despre Moldova fără să vă spun şi cotele de încredere pe care le au în acest moment primele persoane în Stat din Republica Moldova, conform ultimului Barometru al Opiniei Publice. Aşadar, locul I cu coroniţă îi revine domnului Filip, premierul din buzunarul oligarhului Plahotniuc, cu o cotă de încredere de 0,9% (zero virgulă nouă, da, este corect!). Pe locul II,  la mare distanţă, se află şeful Parlamentului, domnul Candu, finul aceluiaşi oligarh Plahotniuc, cu năucitorul scor de 0,2% încredere. Pe locul III, la mare luptă, se află Preşedintele Timofti, care se bucură de încrederea a 0,1% dintre cetăţeni.

Cam asta este situaţia de azi în Republica Moldova. Şi cum să te mai miri că până şi etnicii ruşi au început să îşi dorească Unirea cu România?

Radu Popescu a fost consultant politic în Republica Moldova

Comentarii