Autoritatea Electorală Permanentă caută experţi electorali cu 8 clase terminate

marți, 08 decembrie 2015, 19:05
2 MIN
 Autoritatea Electorală Permanentă caută experţi electorali cu 8 clase terminate

AEP a lansat înscrierile în corpul experţilor electorali. Condiţia minimă privind studiile: gimnaziul absolvit.

Orice persoană care a terminat măcar 8 clase poate deveni, cel puţin teoretic, preşedinte al unei secţii de votare la viitoarele alegeri locale. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a lansat înscrierile în corpul experţilor electorali, din care vor fi selectaţi viitorii preşedinţi de secţii de votare şi locţiitorii acestora.

Din corpul experţilor electorali pot face parte persoanele care au mai fost preşedinţi de secţii sau locţiilori, nu au fost urmărite, trimise în judecată sau condamnate penal şi care nu au săvârşit contravenţii în legătură cu alegerile sau cu un referendum şi care solicită un aviz favorabil din partea AEP.

Persoanele interesate pot depune în scris, la primari, prefect sau AEP, în scris sau în format electronic, până cel târziu cu 45 de zile înaintea datei alegerilor, o cerere scrisă privind admiterea în corpul experţilor electorali pe bază de aviz favorabil, însoţită de o declaraţie privind îndeplinirea condiţiilor şi o copie a actului de studii.

Biroul ieşean al AEP funcţionează în Casa Pătrată, la camera 46.

Admiterea în corpul experţilor electorali se poate face şi în baza unui examen, la acesta putând participa cetăţenii români care cunosc limba română scris şi vorbit, au drept de vot, au o stare de sănătate corespunzătoare îndeplinirii funcţiei, nu fac parte dintr-un partid politic, au absolvit cel puţin învăţământul general obligatoriu şi nu sunt urmărite, trimise în judecată sau condamnate penal.

Examenul de admitere în corpul experţilor electorali va consta în soluţionarea unui test-grilă format din 15 întrebări cu câte trei variante de răspuns, numai una fiind corectă. Examenul are ca obiect evaluarea cunoaşterii legislaţiei în materia exer­citării dreptului de vot, planificării operaţiunilor electorale din secţia de votare şi consemnării rezultatelor vo­tării.

Detalii suplimentare şi modelul cererii pentru desemnarea ca expert electoral pot fi găsite pe site-ul Pre­fecturii.

Comentarii