Avem cea mai modernă sală de operaţii în domeniul neurochirurgiei din sud-estul Europei

vineri, 14 iulie 2017, 01:58
3 MIN
 Avem cea mai modernă sală de operaţii în domeniul neurochirurgiei din sud-estul Europei

La Spitalul de Neurochirurgie a fost prezentat ieri sistemul de imagistică chirurgicală multidimensional O-ARM2, care, împreună cu sistemul de neuronavigaţie al spitalului, permite o soluţie unică pentru toate procedurile în chirurgia coloanei. Acesta se află momentan pentru zece zile la spitalul ieşean pentru o perioadă demonstrativă, urmând ca până la sfârşitul anului să fie achiziţionat de unitatea medicală, împreună cu Consiliul Judeţean, în subordinea căruia se află, valoarea investiţiei fiind de aproximativ un milion de euro.

Conform reprezentaţilor unităţii medicale, prezenţa aparaturii în spital este o premieră naţională, iar achi­ziţionarea ulterioară a aparaturii va face ca la Iaşi să existe cea mai modernă sală de operaţii în domeniul neurochirurgiei şi chirurgiei spinale din sud-estul Europei.

„Sistemul este maximul posibil astăzi în lume în ceea ce priveşte tehnologia în domeniul neurochirurgiei şi chirurgiei spinale, care totodată asigură siguranţa pacientului în sala de operaţii. Cu alte cuvinte, din momentul de faţă, orice pacient cu patologie a coloanei, indiferent de segment şi de patologie, fie ea traumatică, degenerativă sau tumorală, va fi operat în condiţii de siguranţă 100% cu acest «device». E un aparat intuitiv, co­nectat cu restul aparaturii din spital“, a explicat dr. Lucian Eva, medic primar neurochirurg şi manager al unităţii medicale.

În aceste zile, me­dici din ţară, precum şi din Republica Moldova au ocazia să testeze acest sistem în premieră. Medicii au precizat că, din cursul zilei de marţi, deja au fost efectuate trei intervenţii, urmând ca şi în următoarele zece zile să se opereze zilnic. Astfel, a fost alcătuită o listă de aşteptare cu pacienţii care vor beneficia de intervenţii chirurgicale. Pentru astăzi, 14 iulie, sunt programate două operaţii, o pacientă cu fractură de coloană, victimă a unei căderi de la înălţime şi un alt pacient care necesită vertebroplastie.

„Avantajele folosirii acestui sistem sunt mai multe, unul dintre ele este că se poate cupla la sistemul de navigaţie, siguranţa este maximă pentru pacient, nu mai folosim atât de multe radiaţii pentru fiecare ma­ne­vră, iar gradul nostru de stres sca­de, ceea ce înseamnă foarte mult“, a explicat dr. Bogdan Costăchescu, medic primar neurochirurg.

Primul pacient

Prima pacientă operată prin intermediul acestui aparat a fost o tânără de 17 ani, victimă a unui accident rutier produs sâmbătă, 8 iulie, pe raza localităţii Şcheia, din judeţul Suceava. Atunci, în timpul unei depăşiri, autoturismul în care se afla s-a izbit puternic într-un stâlp şi un transformator electric, pasagerii rămânând încarceraţi. Şoferul nu a mai putut fi salvat, iar tânăra a fost transferată la Iaşi, suferind o fractură la nivelul coloanei.

„Pentru mine ca medic, este realmente o plăcere să pot utiliza acest aparat, a doua zi după ce a fost instalat s-a şi făcut o intervenţie, pentru o tânără care prezenta fractură la nivelul coloanei dorso-lombare, cu deficit motor incomplet, adică cu şanse majore de a recupera funcţia motorie, a fost operată în condiţii de siguranţă, fiind montate opt şuru­buri, cu grad de acurateţe de 100%“, a precizat dr. Lucian Eva.

Conform medicilor, fata are o evoluţie bună din punct de vedere clinic şi a început deja să îşi mişte picioarele, având însă nevoie de o spitalizare de lungă durată.

„Am ajuns sâmbătă seara în spital, trebuia să fiu operată luni, însă mi s-a zis că e mai bine să fiu operată marţi, ca să pot beneficia de acest aparat. Acum mă simt bine, chiar dacă nu am mai fost operată niciodată. Mă bucur că tehnologia avansează şi riscurile nu mai sunt la fel de mari“, a precizat tânăra.

Sala de operaţii dispune şi de un sistem de mo­nitorizare neurofuncţională intraoperatorie NIM-Eclipse, precum şi de o masă de operaţie radiotransparentă din fibră de carbon.

Comentarii