Avocata lui Cioacă: „Tot dosarul a fost aruncat în aer”

joi, 17 octombrie 2013, 08:26
2 MIN
 Avocata lui Cioacă: „Tot dosarul a fost aruncat în aer”

Opt cutii cu probe! Atâtea corpuri delicte au avut în faţă judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti, care, miercuri la prânz, au fost în faţa celui mai interesant experiment judiciar din faza cercetării judecătoreşti, respectiv vizionarea probelor-cheie. Din mulţimea de probe trecute în revistă în faţa părţilor interesate (acuzarea nu a fost prezentă), au fost vizionate doar cele două preşuri recoltate în septembrie şi octombrie 2007: unul din aşa-zisa "casă a groazei", iar al doilea, din râpă. Cioacă a văzut şi el aceste probe, contestând în continuare existenţa a două astfel de preşuri în locuinţa sa.

La solicitarea instanţei, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a trimis mai multe colete (opt la număr) care conţineau o serie de probe materiale din dosar. Două dintre colete, pe care scria că ar conţine respectivele preşuri, au fost desfăcute în faţa instanţei şi a părţilor prezente, întreaga operaţiune – "experiment judiciar" – fiind înregistrată video. Covoraşele de baie au fost găsite împachetate separat, unul dintre ele într-un ambalaj rupt şi fără sigiliu, iar al doilea, într-un plic ce prezenta urme de sigiliu, dar care fusese desfăcut şi lipit din nou. Despre primul covoraş de baie, aflat într-o stare avansată de degradare, Cristian Cioacă a spus că nu îl recunoaşte şi că îl vede prima oară, în timp ce despre al doilea a spus că "probabil" a avut unul asemănător, arată Agerpres. 

"Toate obiectele erau desigilate. Foarte multe erau fără semnătura martorilor asistenţi. (…) Pe orice mijloc de probă trebuie să ai sigiliu şi semnăturile martorilor, a inculpatului şi a avocatului inculpatului. Altfel nu e dovadă. (…) Pe chestiuni de formă, în prezent, tot dosarul este în aer: şi pentru modul în care erau conservate şi ridicate obiectele, ceea ce le exclude cu totul ca probe în dosar, cât şi cu privire la modul în care erau ambalate! Şi instanţa a văzut şi constatat acest lucru. Discuţiile pe aceste probe le vom face la termenul următor. (…) Acum, ei (n.r. – reprezentanţii acuzării) au o mare problemă: ce fac cu rechizitoriul care vorbeşte de o altă stare de fapt, de un singur preş, care era în baie şi care a ajuns în râpă?… Iar ei au adus la vizionare două preşuri!… Păi, nu ne jucăm! Cât de adevărată este partea cu preşul?", a declarat avocata Maria Vasii, citată de Ziarul Ring.

Comentarii