AVOCATUL POPORULUI: Amnistierea fiscală a personalului bugetar şi a pensionarilor

luni, 20 octombrie 2014, 17:41
3 MIN
 AVOCATUL POPORULUI: Amnistierea fiscală a personalului bugetar şi a pensionarilor
În temeiul dreptului la informaţie şi a dreptului la un nivel decent de trai, prevăzute de art. 31 şi art. 47 din Constituţia României mai multe persoane, salariaţi ai sistemului bugetar şi pensionari, ne-au solicitat informaţii legate de amnistierea fiscală prevăzută de Lege nr. 124/2014 şi Legea nr. 125/2014.

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 700 din data de 24 septembrie 2014 au fost publicate două acte normative noi care reglementează atât amnistierea fiscală a personalului plătit din fonduri publice, cât şi a pensionarilor, respectiv Legea nr. 124/2014 şi Legea nr. 125/2014.

Astfel, prin prevederile Legii nr. 124/2014, legiuitorul român a înţeles să reglementeze exonerarea de la plată pentru sumele reprezentând venituri de natură salarială, pe care personalul bugetar trebuie să le restituie drept consecinţă a constatării de către Curtea de Conturi sau alte instituţii cu atribuţii de control a unor prejudicii.

Sunt supuse exonerării şi sumele nerecuperate de către instituţiile publice reprezentând:

– contravaloarea tichetelor cadou acordate în anii 2008 şi 2009 prin hotărâri ale consiliilor locale, pe care personalul din învăţământul preuniversitar de stat trebuie să le restituie;

– plata indemnizaţiilor pentru concediile medicale ale salariaţilor suportate integral din credite primite de la bugetul de stat şi nerecuperate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, în termenul legal de prescripţie, respectiv la finele lunii decembrie 2013, pe care persoanele identificate de angajator ca responsabile trebuie să le restituie;

– plata de despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate, alte drepturi, precum şi despăgubiri morale către salariaţii disponibilizaţi din administraţia publică centrală şi locală, ca urmare a punerii în aplicare a unor acte normative emise de Guvernul României şi ulterior respinse sau declarate neconstituţionale, acordate în baza hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile sau, după caz, definitive de reintegrare;

– plata salariilor şi a altor drepturi salariale acordate salariaţilor care au fost numiţi în funcţii publice în temeiul unor acte normative emise de Guvernul României şi care au continuat exercitarea funcţiilor şi după respingerea sau declararea lor ca fiind neconstituţionale.

Conform prevederilor Legii nr. 125/2014, prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, debitele constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina pensionarilor aflaţi în evidenţa sistemului public de pensii la data intrării în vigoare a prezentei legi, reprezentând sume încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor, nu se recuperează.

Sumele cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor provenite din debite şi recuperate de la pensionari începând cu data de 1 ianuarie 2011 şi până la data intrării în vigoare a prezentei legi se restituie eşalonat, pe o perioadă de 5 ani calendaristici, începând de la data de 1 ianuarie 2015, prin plăţi anuale egale.

Restituirea sumelor recuperate se realizează pe baza cererilor depuse de către pensionari la casele judeţene de pensii, Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti, respectiv casele de pensii sectoriale, sume care nu se actualizează cu indicele de inflaţie şi nu sunt purtătoare de dobânzi, penalităţi de întârziere sau majorări de întârziere, nedepunerea cererii anterior menţionate atrând după sine nerestituirea sumelor. Sumele vor fi restituite eşalonat, pe o perioada de 5 ani calendaristici, începand de la 1 ianuarie 2015, prin plăţi anuale egale.

De asemenea nu se recuperează contribuţia la asigurări de sănătate sau, după caz, impozitul, aferente debitelor scutite la plată pentru sumele cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor.

Nu vor fi scutite de la plată debitele constituite din culpa dovedită a pensionarilor, materializată în folosirea de către aceştia a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de către aceştia a unor date neconforme realităţii sau nedeclararea unor informaţii, care au avut drept urmare stabilirea eronată a cuantumului drepturilor sau a perioadei de acordare a acestora.

Consilier Carla Cozma – coordonator Biroul teritorial Iaşi, instituţia Avocatul Poporului 

Comentarii