Baschetul s-a mutat pe Mureş

luni, 09 ianuarie 2017, 02:43
3 MIN
 Baschetul s-a mutat pe Mureş

 

Sirius Târgu Mureş – Politehnica Iaşi 87-73 (32-13, 16-20, 15-19, 24-21) în meci retur pentru Cupa României la baschet feminin. Băieţii au câştigat clar cele două amicale cu echipa locală
 
Revoluţia pe care conducerea CS Politehnica Iaşi o promite în baschetul ieşean a început la Târgu Mureş fiindcă, până la planuri pe termen lung, trebuie rezolvat urgent prezentul, un prezent care nu prea arată bine. Deocamdată, noii şefi ai secţiei, Dorin Augustin Şchiopu şi Gabriel Toma, au revoluţionat departamentul “resurse umane”. S-a renunţat la conducerea administrativă a celor două echipe, respectiv, Petre Măgurean (la băieţi) şi Marius Cosoi (fete), iar la capitolul antrenori s-au făcut schimbări surprinzătoare. Astfel, grecul Yannis Tsirogiannis, care a reziliat contractul cu echipa feminină din cauza întârzierilor salariale, nu s-a întors în baschetul mare european ci a preluat conducerea tehnică a echipei masculine (eşalonul secund) a aceluiaşi club, în locul sârbului Andelko Mandic, care fusese adus de Petre Măgurean. La echipa feminină a fost promovat un tehnician de perspectivă, Ovidiu Stochici, de la clubul juvenil ieşean Stomart Eagles, care lucrează deocamdată singur. Înnoite în frunte, cele două echipe au pornit spre Târgu Mureş, fetele pentru a juca returul întâlnirii de Cupa României cu Sirius, iar băieţii, pentru a susţine două partide amicale cu satelitul echipei BC Mureş din Liga Naţională.
În privinţa meciului de Cupă, diferenţa de 34 de puncte din tur nu lăsa niciun dubiu asupra echipei calificate. Politehnica a folosit tot timpul cele cinci fete enumerate mai jos, care au jucat tot timpul deoarece rezervele erau pe bancă numai ca să fie, fiindcă niciuna nu era validă. În aceste condiţii, titluarele au jucat în mare parte timorate, de frica greşelilor personale. Soarta partidei s-a decis, practic, în primul sfert, când gazdele au reuşit rara performanţă de a realiza 27 de puncte consecutive, de la 3-11, la 30-11. În continuare, ieşencele au evoluat curajos, reuşind să încheie două sferturi în avantaj, însă gazdele au ştiut să prevină o apropiere mai periculoasă a echipei ieşene, la care Anamaria Ciotir a realizat cinci coşuri de trei puncte. Au jucat  Andreea Aursulesei 15 (2X3), Anamaria Ciotir 25 (5), Ramona Dănălache 8 (1), Ioana Iftimescu 2, Ka’Deidre Simmons 23 (ultima americancă rămasă), în timp ce de la Sirius s-au remarcat  Lauren Gregory 19 (2), Cherise Daniel 15 (1), Teonia McCune 14, Tear Laudemill 12 (2) – toate americance. Urmează, săptămâna viitoare partida din Sala Polivalentă cu Olimpia Braşov, după care noua conducere va trebui urgent să întărească lotul, în vederea evitării retrogradării.
Băieţii au câştigat ambele teste cu BC Mureş II, 91-61 (51-34), respectiv, 110-79 (62-39), în prima partidă fiind menajat Jermale Jones, în cea de-a doua Mădălin Nicolae, echipa fiind lipsită, în ambele, de Vlad Popovici şi Constantin Amarghioalei. Nu este exclusă nici revenirea la echipă a pivotului Nikola Siladi, pentru fazele avansate ale Ligii I, după ce acesta îşi va reînnoi permisul de şedere în România. Aceasta numai dacă i se vor plăti sumele restante iar jucătorul sârb va accepta un nou contract cu Politehnica
 
Poli, fără Naţional

Deşi în scripte echipa Iaşului rămâne cu denumirea de Politehnica Naţional Iaşi,o vom numi de acum doar Politehnica. Aceasta deoarece “Naţional” este un nume legat exclusiv de Marius Cosoi, la care s-a renunţat. Marius Cosoi a fost cel care a înfiinţat clubul Naţional, cu două serii frumoase de jucătoare,cu Olga Cazac, Ala Căuşan sau Katia Tatarinova, apoi cu Danny Walker, Doina Panait sau Beatrice Alaiba, echipă care s-a combinat cu Politehnica şi s-a desfiinţat. Tot Cosoi a fost cel care a reconstruit Poli Naţional, iniţial cu o echipă de fete tinere aduse de la Botoşani, care a promovat în Liga Naţională şi a ajuns în situaţia actuală. Astfel încăt, Poli fără Cosoi, înseamnă Poli fără Naţional.  

 

 

Comentarii