Bilanţul pe 2014 al Inspectoratului Şcolar! Şcolile rurale: nuca tare a educaţiei la Iaşi

vineri, 19 decembrie 2014, 02:56
2 MIN
 Bilanţul pe 2014 al Inspectoratului Şcolar! Şcolile rurale: nuca tare a educaţiei la Iaşi

Care sunt principalele probleme ale învăţămîntului, identificate de şefa ISJ Iaşi.

Anul care tocmai se încheie a lăsat în urmă o serie de evenimente şi proiecte pe care Inspectoratul Şcolar le consideră un succes. Rămân însă şi probleme cu rest, asupra cărora cei de la ISJ se vor apleca mai mult în următorul an. Aceştia au amintit că pe anul 2014 elevii de la şcolile ieşene au câştigat 36 de premii şi menţiuni la olimpiadele şi concursurile internaţionale şi 175 de premii şi menţiuni la olimpiadele şi concursurile naţionale. Tot anul acesta, ISJ s-a ocupat cu organizarea etapelor judeţene a unui număr de 72 de olimpiade şi 39 de concursuri naţionale.

„Mediul rural este zona de suferinţă a învăţământului, spre care ar trebui să se îndrepte mai multe proiecte. Judeţul Iaşi este în ultimii ani pe primele locuri în privinţa numărului de proiecte europene desfăşurate. Doar anul acesta au fost un milion de euro pentru stagii de formare şi vizite la şcolile din afară. În altă ordine de idei, anul acesta au fost preocupări pentru educaţia juridică a elevilor, am stabilit colaborări cu instituţiile de drept, s-au derulat multe lucruri în această perioadă, să nu uităm şi de activităţile extraşcolare de la Palatul Copiilor. Am încercat să spargem monotonia prin activităţi de succes“, a declarat Camelia Gavrilă, şefa ISJ.

Tot în anul 2014, un procent de 89% dintre unităţile de învăţământ au fost îndrumate şi controlate, dar rămân o serie de probleme cu care se confruntă şcolile şi pe care ISJ nu are cum să le rezolve singur. Este vorba de infrastructura unor şcoli ce necesită modernizare şi reabilitare, de o legislaţie completă, deoarece nu există metodologii şi regulamente cu privire la multe aspecte din învăţământ, de motivarea salarială a dascălilor, de manualele care au „o geneză complicată“, dar şi multe alte probleme legate de bugetele şcolilor.

„De menţionat că hotărârile judecătoreşti pe anul 2014 au dat dascălilor 54.628.000 de lei, de la 2.000 de lei în sus, în funcţie de vechime. Pe anul 2016, banii se vor da în primele luni ale anului 2015. Să amintim şi de banii pentru debutanţi, sume cuprinse între 80 şi 180 de lei lunar. Aici avem un număr de 940 de dascăli, dar şi banii daţi pentru pregătirea profesională. Sunt 9.268 de beneficiari care au primit câte 700 de lei, în total este vorba de peste 6 milioane de lei“, a mai precizat Camelia Gavrilă. 

Comentarii