Bitcoin şi Fericitul Augustin

miercuri, 15 ianuarie 2014, 02:50
1 MIN
 Bitcoin şi Fericitul Augustin
Toate situaţiile sau persoanele apărute în viaţa noastră sunt consecinţa unor alegeri anterioare, conştient sau inconştient. Încercaţi să alegeţi în mod conştient şi să vă eliberaţi, la fel de conştient, de consecinţele nefaste ale unor alegeri făcute.

An nou, alegeri noi. Lucrurile se schimbă cu o viteză ameţitoare. Esenţa noastră divină a fost invitată demult în această realitate, dar noi ne-am îndepărtat, creându-ne tot felul de idoli. Acum vine vremea secerişului şi trebuie să ne grăbim să ne facem treaba. Vremea noastră seamănă mult cu cea a Antichităţii târzii, când a căzut Imperiul roman, reprezentată atât de bine de viaţa şi opera Fericitului Augustin. Un proces de destructurare o caracterizează, de tribalizare, de anarhie, de re-sacralizare, de noi fluxuri migraţioniste şi, în plus, noi tehnologii şi o nouă spiritualitate ce este aşteptată pentru a încorona opera. Atunci a fost cam o jumătate de veac în care aproape că istoria a luat o pauză, judecând cel puţin după puţinele mărturii găsite. Acum, procesul este mult mai accelerat şi în bună măsură virtual.

S-a încercat, de pildă introducerea mai multor monede virtuale internaţionale. Cel mai mare succes l-a avut bitcoin-ul, care la început a crescut spectaculos, intermediind multe tranzacţii, dar care a căzut apoi, aproape la fel de spectaculos, după refuzul Chinei de a-l accepta. În momentul de faţă valoarea acestuia este iar în creştere. Vom mai întâlni astfel de efemeride, ele fiind, de fapt, încercări de introducere a unei monede globale, în locul actualelor monede principale, schimbând complet configuraţia sistemului monetar internaţional. Se spune că este o cerinţă a pieţelor, va câştiga moneda ce va căpăta mai multă încredere şi-aşa vom intra într-un nou Ev Mediu monetar. Căutările, tatonările vor dura o vreme, până se va impune o monedă câştigătoare, care apoi va avea nevoie de o bancă să o gestioneze şi procesul se va instituţionaliza. Ce putere va reprezenta noua monedă şi ce identitate? Pe cea a pieţelor depolitizate, de fapt dezetatizate, pentru că actori cvasipolitici vor exista. Trebuie să şi câştige cineva, nu?

E bine ca noile realităţi să ne găsească cu casa curată, adică deficite şi datorii mici, finanţabile noninflaţionist, inovaţie, investiţii, branduri mari, policalificare, muncă, flexibilitate, bănci sănătoase, creştere, capitaluri, pieţe funcţionale, o societate informată, comunicaţii bune, management sănătos, adaptat fluxurilor pieţei, politici publice eficiente, încredere, predictibilitate etc. Dacă nu, casa noastră va fi luată de curenţi, de alunecări de teren şi va ajunge o dărăpănătură cât se poate de reală.

S-au acumulat multe energii perverse care hrănesc sistemul, oamenii înşişi au devenit goi pe dinlăuntru, nu mai găsesc, în ultimă instanţă, vieţii un sens adevărat şi rătăcesc plini de patimi. Odium humani generis. Dar vin energii noi, curăţitoare, care vor spulbera acest cazino aşa cum merită. E bine însă să ne găsească nu doar cu casa curată, dar şi cu lumânarea aprinsă. Mă refer la esenţa divină despre care vorbeam. Ştiu, complexitatea e mare, dar noi am complicat lucrurile. Adevărurile mari sunt simple. Ascultaţi-vă vocea interioară, nu judecaţi, aveţi încredere şi speranţă, milă şi iubire. E vital.

Arhitectura sistemului financiar-monetar nu s-a schimbat fiindcă nu a avut cine să o schimbe; pieţele dictează acum regulile jocului şi nu statele. Dar asta înseamnă că baloane speculative se creează în continuare şi se pot sparge oricând. În general, America îmi pare mai vulnerabilă ca oricând şi pe alte planuri. Ceea ce au dezvăluit documentele Wikileaks, apoi cele ale lui Snowden dezvăluie amploarea lui Big Brother şi febra securitară care l-a cuprins, deşi eu cred că majoritatea americanilor ar risca să moară în atentate decât să fie hăituiţi în felul ăsta, până la nivele atât de intime.

Toate situaţiile sau persoanele apărute în viaţa noastră sunt consecinţa unor alegeri anterioare, conştient sau inconştient. Încercaţi să alegeţi în mod conştient şi să vă eliberaţi, la fel de conştient, de consecinţele nefaste ale unor alegeri făcute. Trebuie mers la momentul fatidic şi schimbată opţiunea. Toate alegerile noastre sunt înscrise în planul divin, într-un Acum continuu, dar nu toate ne pot aduce fericirea. A venit anul vremii imprevizibile. Pare că domneşte incertitudinea, că revine anarhia Antichităţii târzii. Sfatul meu este să vă creaţi singuri realitatea în fiecare zi, printr-o meditaţie de 10 minute şi să evitaţi riscurile, pe cât posibil. Iar dacă investiţi în astfel de produse cum e bitcoin-ul, sfatul meu e ca după jumătate de an să începeţi să vă gândiţi a le revinde. Vor fi energii pentru noi afaceri.

Important e să fim creativi, intuitivi şi să mergem pe Cale, lăsând în urmă fricile şi îndoielile. Jocul vieţii trebuie jucat cât mai bine. E un joc cu potenţial, desfăşurat la nivele din ce în ce mai subtile. Nu uitaţi nici faptul că e un joc de echipă. Rugaţi-vă în pace iertând şi eliberaţi-vă în armonie iubind, semănaţi încredere şi compasiune apoi lăsaţi lucrurile să se întîmple. Nu vă doriţi mai mult decât aveţi nevoie, dar mulţumiţi întotdeauna pentru ce primiţi. Suntem creştini, deci îl purtăm pe Christos în noi, suntem Christofori, purtători de lumină. E un mister adânc aici. Dar în mister se găseşte Calea…

 
Tiberiu Brăilean este profesor universitar doctor la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii “Al.I. Cuza” Iaşi

Comentarii