„Uniunea Europeană vrea un Iaşi mai curat!“

Blăjuţ: „Suntem pe ultimul loc în Europa la capitolul reciclarea deşeurilor“

joi, 17 iulie 2014, 01:57
2 MIN
 Blăjuţ: „Suntem pe ultimul loc în Europa la capitolul reciclarea deşeurilor“

Românii reciclează doar 1% din totalitatea deşeurilor, atrage atenţia deputatul Viorel Blăjuţ.

România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte reciclarea deşeurilor, cu un procent de doar 1%. Politica europeană de mediu obligă însă ţările din UE ca, până în anul 2030, acest procent să treacă de 70%. În opinia deputatului independent Viorel Blăjuţ, noua lege a salubrizării, votată în Parlament la începutul acestui an, nu pare a ameliora situaţía din ţara noastră.

„E de ajuns să privim în jur pentru a vedea peste tot deşeuri ce pot fi reciclate: hârtie, sticlă, plastic etc. Pe lângă risipa de resurse pe care o facem, atentăm şi la sănătatea mediului înconjurător. Suntem pe ultimul loc în Europa la capitolul reciclarea deşeurilor, cu un procent de doar 1%. De aceea, România este una dintre cele mai murdare ţări din Europa. Din nefericire, noua lege a salubrizării, votată în Camera Deputaţilor, nu pare a rezolva aceste probleme. Există tot mai multe voci care critică legea pe motiv că avantajează firmele de colectare, în detrimentul celor de reciclare. De asemenea, deşi legea obligă firmele de salubritate să colecteze şi gunoiul abandonat, angajaţii firmelor se fac că nu văd munţii de gunoaie din interiorul sau din afara localităţilor. Deci, facem prea puţin pentru a adera la aşa-numita economie circulară, care îţi cere să repari, să reutilizezi şi să reciclezi deşeurile. Mai ales că beneficiile acestui tip de economie sunt multiple: noi resurse, un mediu mai curat, noi locuri de muncă! Oricum, un lucru e sigur. Chiar dacă noi nu vrem să facem curat în propria ogradă, UE vrea o Românie mai curată şi un Iaşi mai curat! În caz contrar, tot noi vom plăti nerespectarea prevederilor europene!“, ne-a declarat deputatul Viorel Blăjuţ.

România produce în fiecare an peste 8 milioane tone de deşeuri. Dintre acestea, circa 90% ajung la gropile de gunoi, 9% sunt abandonate în natură, şi doar 1% se reciclează.
 

Comentarii