Bojdeuca lui Creangă va fi reabilitată cu bani de afara

vineri, 08 iulie 2016, 14:07
2 MIN
 Bojdeuca lui Creangă va fi  reabilitată cu bani de afara

Bojdeuca lui Ion Creangă din Ţicău ar putea fi reparată pe bani europeni. Consiliul Judeţean va organiza o licitaţie pentru desemnarea unei firme care să întocmească documentaţia tehnico-economică necesară în vederea accesării unei finanţări nerambursabile pentru restaurarea bojdeucii.

Contra unei sume maxime de 207.000 lei, societatea câştigătoare urmează să întocmească expertiza tehnică, documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie, documentaţiile pentru obţinerea avizelor solicitate prin certificatele de urbanism, studiul arheologic, un studiu de marketing pentru promovarea muzeului, proiectul tehnic şi detaliile de execuţie. Firma câştigătoare va asigura şi asistenţa tehnică pe durata de execuţie a lucrărilor şi verificarea proiectului în toate fazele de proiectare. Documentaţiile solicitate vor fi realizate pe durata a cel mult 40 de zile, selecţia ofertelor urmând să fie organizată pe 28 iulie.

Construită în 1842, bojdeuca din Ţicău a devenit în 1918 primul muzeu memorial al unui scriitor român. Formată din două camere dispuse de o parte şi de alta a unui antreu, bojdeuca a fost restaurată în două rânduri, în 1942 şi 1985. Lângă bojdeucă a fost construită în 1989 încă o clădire, în care se află librăria şi expoziţia foto-documentară. Aceasta necesită reparaţii la acoperiş şi terase, infiltraţiile apei punând în pericol exponatele.

În curtea muzeului sunt necesare lucrări de refacere a amfiteatrului din piatră şi a căilor de acces din interiorul obiectivului muzeal. Proiectul de reabilitare a ansamblului ar urma să fie propus spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional prioritatea 5, „Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului cultural“. Termenul maxim de depunere a proiectului este 25 noiembrie. 

Comentarii