Boschetari agresivi au ocupat centrul Iaşului. Nici politistii locali nu au ce sa le faca

luni, 25 martie 2013, 11:48
4 MIN

Un grup de vagabonzi şi-a făcut cuib în scările unui bloc din Piaţa Unirii. Indivizii au reuşit să afle codurile de la interfoane şi pot intra fără nici o problemă. Locatarii sunt terorizaţi, chiar agresaţi. Unele scări de bloc sunt folosite pe post de toalete
 

Un bloc din Piaţa Unirii care are cinci scări a devenit locuinţa mai multor persoane fără capătâi. Este blocul de lângă hotelurile Unirea şi Traian, care se prelungeşte până spre bulevardul Independenţei. Boschetarii îşi fac de cap aici, spre nemulţumirea locatarilor. Mai mult, săptămâna trecută, poliţiştii au fost alertaţi de către o femeie care a constatat că din boxa ce se afla chiar lângă uşa de la intrare în bloc i-au dispărut mai multe produse. Din spusele acesteia, vagabonzii ar fi avut o cheie cu care au deschis spaţiul folosit de ea pentru depozitare.

„Îşi fac nevoile. Aurolaci, ce să le faci“

„Miercuri am ieşit şi am văzut boxa spartă. Aveam acolo zahăr, ulei, cartofi, compoturi, zacuscă şi alte alimente pe care nu le pot ţine în casă pentru că nu am spaţiu. De multă vreme avem probleme cu boschetarii. În iarnă stăteau în scările blocului, la calorifer, dormeau pe scări sau sub scară. S-au închis toate scările cu interfon, s-au închis toate boxele de gunoi. Acum tot vin, dar îi alungăm noaptea. Sunt şi femei, şi bărbaţi“, a spus Romiţa Şalariu, preşedinta asociaţiei blocului 2 din Piaţa Unirii, aceasta fiind de asemenea şi femeia care a rămas fără produsele alimentare din boxă. Înainte de Revoluţie, boxele care se află chiar la intrarea în fiecare scară erau folosite, se pare, drept spaţiu pentru portari, dar cum aceştia nu mai sunt, cei câţiva metri pătraţi au fost transformaţi în debarale. Nemulţumirile femeii au continuat, întrucât ea s-a mai arătat deranjată de faptul că vagabonzii folosesc scara D a blocului 2 şi pe post de veceu. „Îşi fac nevoile aici, urinează şi miroase îngrozitor. Aurolaci, ce să le faci“, a mai spus preşedinta asociaţiei. Un alt locatar a intervenit, precizând că vagabonzii nu s-au limitat doar la a dormi în scările de bloc şi că s-au supărat chiar şi pe maşinile parcate în faţă. „Mie mi-au zgâriat maşina acum ceva timp, şi a trebuit să-i fac apoi vopsire totală. Când nu le dai bani, că ăsta e singurul lucru pe care îl vor, îţi zgârie maşina. Altădată mi-au spart bordul maşinii, aşa că a trebuit să-l schimb. Noroc de faptul că aveam Casco. Am făcut şi atunci reclamaţie“, ne-a spus Ştefan Vornicu, un bărbat care locuieşte în scara din care s-a furat.

Ce spune Poliţia Locală?

În ciuda faptului că scările A, B, C, D şi E ale blocului 2 au fiecare un interfon la intrare, boschetarii au găsit o metodă ingenioasă prin care să poată intra şi ieşi când le pofteşte inima. „Era un număr pe care îl accesai şi se deschidea uşa de la intrare. Doamna (n.r. – preşedinta asociaţiei) a schimbat codul, dar tot îl află boschetarii, şi numai ce-i vezi că intră în bloc. Mai mult, noaptea vin aici, că ziua stau acolo în spatele patiseriei din staţie“, a mai menţionat Ştefan Vornicu. Reporterii de la „Ziarul de Iaşi“ au mers şi în celelalte patru scări ale blocului, iar la parterul fiecăreia mirosea îngrozitor. Preşedinta asociaţiei de proprietari ne-a arătat cum în scara B locatarii au fost nevoiţi să scoată caloriferul de pe holul parterului, în speranţa că vagabonzii nu vor reveni. Acest lucru a dus însă la un alt incident. „Mi-au spart geamurile de la balcon. Stau afară, chiar sub balconul meu, beau, fumează, se droghează şi după aceea îmi sparg geamurile. Nu se mai poate aşa“, s-a plâns o femeie din scara B. Romiţa Şalariu ni i-a arătat pe cei care sunt protagoniştii poveştii pline de nemulţumiri. Aceştia stăteau la soare, îmbrăcaţi foarte gros, şi trăgeau din resturi de ţigări. Cine răspunde însă de acţiunile de vandalism ale acestora? Reprezentanţii Poliţiei Locale susţin că, în ultima perioadă, numărul persoanelor fără adăpost a crescut simţitor în tot oraşul, nu numai acolo. „Ceea ce putem noi să facem este să îndepărtăm aceste persoane şi să le aplicăm o sancţiune. Există centrul C.A. Rosetti în care ar putea fi cazate, însă nu mulţi vor să rămână aici, pentru că oamenii străzii sunt deja obişnuiţi cu mediul lor de viaţă. Pentru a sta peste noapte în acest centru, o persoană trebuie să aibă buletin de Iaşi. Altfel nu se poate. Noi vom face verificări în zonă pentru a vedea care este exact situaţia, şi apoi vom decide care sunt măsurile ce se impun a fi luate“, a declarat Nicoleta Deciu, purtător de cuvânt al Poliţiei Locale.

Comentarii