Bugetul de asigurări sociale ar putea creşte cu 3 milioane pe lună

sâmbătă, 08 iunie 2013, 01:50
2 MIN
 Bugetul de asigurări sociale ar putea creşte cu 3 milioane pe lună

Ioan Ticu, director adjunct în cadrul DGASPC, estimează că în urma schimbării unor criterii de acordare a certificatelor de handicap, bugetul prestaţiilor sociale va creşte cu 40%.

Încadrarea în grad a persoanelor cu dizabilităţi psihice se va face după noi criterii medico-psihosociale. Persoanele cu dezvoltarea incompletă a funcţiilor mentale, cu regresie a funcţiilor intelectuale, cu tulburări de personalitate şi psihoze majore vor putea beneficia de un certificat de handicap, precum şi de beneficiile financiare aferente, în vederea îmbunătăţirii calităţii vieţii. Până acum, demenţele atrofico-degenerative şi cele organice, caracterizate prin alterarea persistentă şi progresivă atât a funcţiilor cognitive (memorie, intelect, limbaj, judecată), cât şi a celor noncognitive (afectivitate, percepţie, comportament) nu erau recunoscute printre criteriile de încadrare în grad de handicap.

Situaţia se va schimba de anul acesta pentru că persoanele diagnosticate cu sindrom demenţial în urma unor accidente cerebrovasculare sau a unor boli precum Alzheimer, Pick, Huntington, Parkinson, Creutzfeldt-Jakob, maladia HIV, hidrocefalie şi alte traumatisme şi tumori cerebrale se vor putea prezenta la evaluare pentru a fi încadrate într-un grad de handicap.

În prezent, în grija Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi se află aproximativ 8.000 de persoane cu gradul I de handicap. Se preconizează că aceste noi reglementări vor duce la creşterea numărului de persoane cu cel puţin 25%. „Cu siguranţă vor mai intra în sistem peste 2.000 de persoane. De asemenea, având în vedere că vorbim de boli ce deteriorează funcţiile mintale ale persoanelor în cauză, majoritatea vor fi încadrate în gradul I de handicap, ceea ce ar implica o mărire a bugetului alocat prestaţiilor sociale cu cel puţin 40%. Dacă acum plătim, lunar, 7.000.000 de lei pentru toate persoanele cu handicap din judeţul Iaşi, cu siguranţă la anul vom ajunge la 10.000.000 de lei pe lună“, a precizat Ioan Ticu, director adjunct în cadrul DGASPC Iaşi.

Până acum, autismul era recunoscut în România doar ca boală infantilă, iar după vârsta de 18 ani, bolnavii erau reîncadraţi în grad de handicap mintal fără menţionarea tulburării de spectru autist. Pe viitor, se va ţine cont de acest diagnostic şi în cazul adulţilor. Persoanele aflate în oricare dintre situaţiile prezentate anterior îşi pot depune, la registratura DGASPC Iaşi, dosarul medical de evaluare în vederea încadrării în grad de handicap.

Comentarii