Campanie: un milion de semnături pentru autostradă

sâmbătă, 27 mai 2017, 01:50
2 MIN
 Campanie: un milion de semnături pentru autostradă

Clasa politică ieşeană pare mai determinată de a-şi uni forţele pentru a susţine la Bucureşti proiectul autostrăzii Iaşi – Tg. Mureş. După ce peste 70 de parla­men­tari din toată ţară au semnat un proiect legislativ iniţiat de deputatul PMP Petru Movilă, partidele vor să strângă acum un milion de semnături din regiune şi din judeţul Mureş. „În cursul săptămânii trecute am avut o serie de întâlniri cu de­putatul Costel Alexe, cu primarul Mihai Chirica, cu sindicate, patronate, Came­ra de Comerţ şi Industrie Iaşi, şi nu nu­mai, pentru a demara o campanie de strân­gere de semnături pentru autostradă“, a arătat deputatul Movilă.

La demers ar urma să participe toate filialele ieşene ale partidelor politice, în proces urmând să se implice şi municipalitatea. „Vrem să arătăm că autostrada este o necesitate pentru dezvoltarea acestei regiuni, iar Moldova are nevoie de atenţie. Nu putem vorbi de dezvoltare echilibrată a României fără să avem şi proiectul autostrăzii dus la bun sfârşit“, a declarat ieri primarul Mihai Chirica. El a adăugat că semnături vor fi strânse in­clusiv prin intermediul bisericilor.

Alte puncte unde ieşenii vor putea semna vor fi la diverse instituţii publice sau centre de cartier. „Am intrat în această ches­tiune cu un singur gând. Nu se numeşte nici autostrada Chirica, nici PSD, nici PMP, nici PNL etc. Este un gest de acţiune civică a oamenilor politici care au înţeles că nu trebuie să mai politizăm nişte proiecte de ţară de care România are nevoie. În contextul în care văd că este confiscat politic de oricare, indife­rent de culoarea politică, poate să fie şi din PSD, eu voi face un pas lateral“, a mai spus Chirica. De proiectul autostrăzii se vorbeşte de peste 12 ani. În 2012 a fost finalizat un studiu de fezabilitate, dar guvernul nu a aprobat indicatorii tehnico-economici din cauza valorii foarte mari a investiţiei (9 miliarde euro).

Ulterior, ţinând cont de standardele de cost naţionale, guvernul a estimat va­loarea proiectului la puţin peste 4 mi­liarde euro. Compania Naţională a Infrastructurii Rutiere va lansa în acest an o nouă licitaţie pentru actualizarea studiilor din 2012. Anul trecut, au fost lansate trei proceduri pentru cele trei tronsoane ale autostrăzii, dar licitaţiile au fost, în cele din urmă, anulate din cauza unor nereguli descoperite de Curtea de Conturi în întocmirea caietelor de sarcini.  

 

 

Comentarii