Carlos Ghosn, şeful Renault-Nissan a fost decorat cu Steaua României

luni, 14 octombrie 2013, 01:50
2 MIN
 Carlos Ghosn, şeful Renault-Nissan a fost decorat cu Steaua României

Preşedintele grupului Renault-Nissan a vizitat România la sfârşitul săptămânii trecute, prilej cu care el a fost decorat de către preşedintele Băsescu cu Steaua României.În comunicatul oficial al Administraţiei prezidenţiale se arată: „În semn de înaltă apreciere pentru contribuţia determinantă în eficientizarea industriei de automobile din ţara noastră, parte a strategiei globale pe termen mediu şi lung a Grupului Renault, impunând România ca un punct de reper în domeniu, domnul preşedinte Traian Băsescu a conferit Ordinul Naţional «Steaua României» – în grad de Comandor, domnului Carlos Ghosn, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al Alianţei Renault-Nissan.“

Trebuie precizat că preluarea uzinei Dacia de către Renault s-a petrecut în perioada în care la conducerea concernului francez se afla Louis Schweitzer (actualmente retras la pensie). Pe de altă parte însă, şi de când se află Carlos Ghosn în poziţia de preşedinte la Renault industria auto din România a avut doar de câştigat, graţie investiţiilor Renault în materie de tehnologie, fie că e vorba de modernizarea uzinei de la Piteşti, fie că e vorba de construirea şi darea în folosinţă a modernului Centrul Tehnologic Renault de la Titu, de lângă Bucureşti.
Câteva cuvinte şi despre Carlos Ghosn – se poate spune despre el că este un incredibil exponent al globa-lizării, chiar şi când e vorba de propria sa biografie. S-a născut în Brazilia, din părinţi de origine libaneză, a absolvit două prestigioase instituţii de învăţământ superior în Franţa, iar ca manager a cunoscut o notorietate mondială după ce a reuşit să redreseze şi să aducă pe profit concernul japonez Nissan. Acum este şef al alianţei Renault-Nissan, dar şi preşedinte al consiliului de administraţie al firmei auto ruseşti AvtoVaz. De asemenea este membru în consiliul director al băncii braziliene Banco Itaú, membru al consiliului consultaiv internaţioal al Universităţii Tsinghua din Beijing şi al Univeristăţii Americane din Beirut. Revista Forbes l-a caracterizat ca fiind „cel mai muncitor om din lumea brutal de competitivă a industriei auto“. Îşi împarte timpul ca preşedinte al alianţei Renault-Nissan între Paris şi Tokyo, clătorind cu avionul cam 240.000 de kilometri pe an.
Actualul său mare pariu cu industria auto este în zona maşinilor electrice – Renault-Nissan a investit peste 4 miliarde de euro în dezvoltarea de automobile propulsate electric, cu scopul declarat ca această alianţă auto franco-japoneză să devină lider mondial în acest sector de piaţă. Lupta e încă în desfăşurare. (Lucian Amarii)
 

Comentarii