Ce sa mananci intr-o perioada cu examene. Ce te sfatuiesc nutritionistii

sâmbătă, 30 mai 2015, 12:10
2 MIN
 Ce sa mananci intr-o perioada cu examene. Ce te sfatuiesc nutritionistii

Exista o stransa legatura intre randamentul cerebral si calitatea alimentelor ingerate, in special in perioadele in care organismul este supus unui stres psihic suplimentar, sustin nutritionistii.

Astfel de perioade sunt, de obicei, sfarsitul de an scolar, perioadele cu teze, admiterea la facultate, sesiunea de examene etc.

"Nutritia corespunzatoare si somnul suficient sunt cei mai importanti factori care favorizeaza acumularea de energie necesara procesului de invatare. Tensiunea nervoasa se amplifica atunci cand se lucreaza dupa doar trei ore de somn, cand alimentele pline de zahar, grasime si sare sunt principala sursa de alimentatie. Organismul are nevoie de timp sa asimileze alimentele si de aceea un mic dejun nutritiv, urmat de mese echilibrate pot sustine stresul psihic. Un somn linistit si odihnitor este influentat de tipul de alimente consumat si de aceea, cu o noapte inainte de examen, trebuie sa se evite ingerarea de alimente care ingreuneaza digestia", a explicat, pentru AGERPRES, nutritionistul Lygia Alexandrescu.

Potrivit acesteia, exista o serie de alimente care pot imbunatati, prin consumarea lor, functiile creierului. Astfel, o dieta bogata in acizi grasi esentiali omega 3 poate ajuta la mentinerea vaselor de sange de la nivel cerebral libere si neobturate si la o functionare corespunzatoare a celulei nervoase, acest lucru putandu-se realiza foarte simplu consumand de doua – trei ori pe saptamana peste.

"Pe de alta parte, exista si substante alimentare care inhiba activitatea cerebrala. Alcoolul si alimentele cu indice glicemic foarte mare sunt astfel de exemple, care pot cauza modificari ale nivelului glicemiei, cu impact major asupra comportamentului (agitatie, anxietate)", a spus Alexandrescu.

Ea a afirmat ca printre alimentele care stimuleaza activitatea cerebrala se afla avocado, banana, drojdia de bere, broccoli, pepenele galben, ouale, carnea de pui, peste (ton, somon), semintele de in, germenii de grau, portocala, orezul brun, legumele cu frunze verzi, soia, kefirul.

Nutritionistul a subliniat ca substantele care trebuie cat mai putin consumate sau chiar eliminate, pentru o buna sanatate a mintii, sunt alcoolul, aditivii alimentari artificiali, indulcitorii artificiali, extractele de cola, grasimile hidrogenate, nicotina.

"Fiecare dintre aceste substante are mecanisme de actiune diferite: alcoolul distruge efectiv celula nervoasa, nicotina cauzeaza constrictia capilarelor si limiteaza fluxul sanguin la nivel cerebral, grasimile hidrogenate cauzeaza in timp cresteri ale nivelului de colesterol nociv LDL, aditivii artificiali au efecte negative, in special asupra dezvoltarii copiilor, zaharul rafinat si carbohidratii simpli dezechilibreaza organismul la nivel metabolic", a explicat Lygia Alexandrescu.

Ea a aratat ca in aceste perioade se recomanda sa se consume orez, paste, cereale integrale si fructe dulci de sezon, deoarece aceste alimente sunt o buna sursa de energie si au un efect calmant asupra sistemului nervos si ajuta la mentinerea claritatii mentale.

Citeste mai multe pe Foodstory

Comentarii