Cei care acoperă vina

sâmbătă, 21 noiembrie 2015, 02:50
3 MIN
 Cei care acoperă vina

Fraţii Becali şi Cristi Borcea au o mai mare parte din vină în dosarul transferurilor inegale, decât ceilalţi inculpaţi.

Se zice, uneori, că justiţia românească este ca "vai de capul ei". Cei care încearcă să contrazică asemenea viziune apocaliptică susţin că, în ultimii ani, justiţia şi-a câştigat independenţa şi ca drept dovadă aduc sutele de arestări pe bandă rulantă despre care agenţiile de presă nu prididesc să anunţe şi să comenteze. O dovadă? Dosarul transferurilor ilegale din fotbal, finalizat în 2014, dar la care, într-o primă instanţă din 2012 s-a dat o decizie de achitare în bloc a tuturor celor opt inculpaţi în această cauză. "Justiţia e nedreaptă", s-a zis atunci, orice ai face, orice ai drege, cei puternici au întotdeauna dreptate, că aşa e de când lumea şi pământul, de pe vremea fanarioţilor grecotei cu nas subţire până la fanarioţii de azi cu ceafa groasă. Nu vă agitaţi, stimaţi to’arăşi şi pretini, viaţa merge înainte, cei ce au fost puternici vor fi la fel de puternici, ba chiar mai mult decât atât, iar cei slabi vor muri cu dreptatea în mână, c-aşa-i viaţa în România de astăzi. O primă concluzie (falsă): coruptibiliatea justiţiei, o concluzie anulată de decizia Înaltei Curţi, care şi-a dat seama că sună ceva disonant şi că cei opt care au speriat Estul şi Vestul fotbalului românesc sunt, pur şi simplu, vinovaţi. Asttel încât, fraţii Becali, Gică Popescu, Stoica, Borcea, Pădureanu, Neţoiu şi Copos au trecut, absolut binemeritat în regim de "mititica".

Dar, cu două zile în urmă, s-a aflat ceva care a spulberat ideea că decizia luată în primă instanţă acum trei ani a fost o eroare judiciară. N-a fost nici o eroare, ci un simplu, banal şi abject act de corupţie. Judecătoarea care a considerat că transferurile ilegale sunt perfect legale – s-a aflat – n-a fost o ingenuă din filmele lui Fellini, ci pur şi simplu o infractoare. Plătită de fraţi Becali, cu Giovanni (Ioan) în pole-position şi Victor ca remorcă, plus un supliment de la rivalul Borcea. Evident că printre cei care trebuia să fie achitaţi se află şi salariatul, un oarecare Gică (ce contează că e vorba de marele internaţional Gică Popescu?), dar şi ceilalţi pământeni insignifianţi, precum Stoica, Pădureanu, Copos, pentru ca nu cumva să răzbată ideea unei acţiuni de clan. Toată lumea nevinovată, inclusiv noi. Sau, mai exact, mai ales noi!

Şi atunci, ce rămâne să ne întrebăm? Sunt mai puţin vinovaţi Popescu, Copos, Pădureanu ori Stoica decât fraţii Becali şi Borcea? Nicidecum, toţi cei din octetul groazei sunt la fel de vinovaţi. Toţi cei opt şi-au umflat conturile de pe urma unor transferuri fotbalistice dubioase şi au beneficiat din plin de asemenea operaţii. Numai că Gică Popescu, marele fotbalist român, deşi salariat cu acte al fraţilor Becali, şi-a asumat cu seninătate vina. Numai că Meme Stoica, Copos sau bietul Pădureanu ("bietul" din motive medicale, nu morale) sunt acoperiţi de vinile anterioare. Cei doi fraţi Becali şi Cristi Borcea par a fi descoperiţi cu a doua vină, poate mai importantă decât prima: acoperirea fraudei. Ceea ce nu se poate ierta şi ceea ce nu poate în niciun caz impieta asupra independenţei justiţiei în România!

Comentarii