Cel mai nou roman al ieşeanului Cătălin Mihuleac a ajuns în librării

joi, 02 octombrie 2014, 17:41
3 MIN
 Cel mai nou roman al ieşeanului Cătălin Mihuleac a ajuns în librării

În librăriile din întreaga ţară se găseşte începând de săptămâna aceasta un nou roman al scriitorului ieşean Cătălin Mihuleac, un roman catalogat de specialişti ca fiind „cinematografic” şi „emoţionant”. Este vorba de „america de peste pogrom”, apărut la editura Cartea Românească, şi care se găseşte şi în ediţie digitală.

La aceeaşi editură, autorul a mai scos alte două cărţi apreciate de public, „Aventurile unui gentelman bolşevic” şi „Zece povestiri multilateral dezvoltate”, apărute în 2012, respectiv 2010.

America de peste pogrom” pledează pentru reconcilierea cu ceilalţi şi pentru reconcilierea cu tine însuţi. „Cartea mea nu are un public ţintă şi nu cred că aş vra să spun mai multe, las cartea să spună ea, prin lectură. A durat câţiva ani până să înţeleg ce înseamnă Iaşul evreiesc. M-am documentat pentru această carte 3-4 ani şi am structurat-o pe patru părţi”, a menţionat autorul.

Fiecare parte conţine câte două titluri, astfel, în prima parte găsiţi „Bernstein înseamnă chihlimbar” şi „Jacques Oxenberg”, în a doua parte „La Hollywood nu sunt legionari” şi „Americanul, cel mai bun prieten al omului”, în a treia parte găsiţi „Ziua când pier răţuştele galbene de cauciuc” şi „Stalin înmulţit cu Hitler la putera Mao” iar în ultima parte „Noiembrie fără Joe” şi „noiembrie cu Joe”.

Volumul este o invitaţie la înţelegere şi toleranţă, care leagă ingenios sute de destine şi trei oraşe cu istorii fabuloase: Iaşi, Washington D.C. şi Viena. Romanul evoluează pe două mari planuri aparent divergente. Primul, situat în România interbelică şi bazat pe documente istorice şi pe mărturii de arhivă secretă din epocă, face dezvăluiri senzaţionale despre viaţa social-politică şi convulsiile interetnice din acea perioadă. Al doilea plan este construit în jurul unei familii de evrei americani din anii 2000, specializată în comerţul cu mărfuri second-hand. O familie fără trecut, în aparenţă, ai cărei membri sunt ghidaţi doar de pragmatismul vremurilor noastre, unde totul – de la haine pînă la idei şi chiar nostalgii, este „la mâna a doua”. 

Pentru cei care nu-l cunosc, Cătălin Mihuleac este un prozator şi dramaturg român. A publicat volume de proză scurtă şi romane iar unele dintre povestirile sale sînt incluse în antologii naţionale şi internaţionale de proză scurtă. În paralel cu activitatea sa de prozator, cîteva dintre piesele sale de teatru au fost puse în scenă sau au beneficiat de spectacole-lectură în ţară şi în străinătate.  

Comentarii