Cele mai ascunse venituri din România

joi, 11 august 2016, 01:50
4 MIN
 Cele mai ascunse venituri din România

Cu alte cuvinte, Draghi, care este şeful lui Isărescu, îşi publică veniturile, iar guvernatorul BNR, subordonatul său, tace mâlc, iar când vorbeşte aruncă pe piaţă o sumă fără să spună dacă este totală sau nu, dacă include bonusuri sau nu, dacă participarea la profit a fost luată în calcul sau nu.

Veniturile şefului Băncii Naţionale a României sunt un mister. Nici măcar celebrii detectivi Hercule Poirot şi Sherlock Holmes nu ar reuşi să afle adevărul în această speţă. În ultima declaraţie de avere depusă de Mugur Isărescu şi postată pe site-ul BNR se face referire doar la salariul pe care îl ridică de la Academia Română, unde este preşedinte de secţie şi are venituri de 34.000 de lei, sunt amintite şi dividendele pe care le-a primit de la CRH România 11,6 lei per acţiune brut, fără să fie specificat şi numărul de titluri şi cam atât. În dreptul postului de guvernator este trasă linie. Recent, Lucian Isar, un fost bancher şi fost ministru, a dezvăluit că Isărescu ar avea venituri totale de aproape 40.000 de euro pe lună. La puţin timp, şeful BNR a reacţionat şi într-un moment, care s-a dorit ca publicul că îl perceapă ca fiind de maximă sinceritate, a spus că el are o leafă netă lunară de 13.601 euro. Isar a insistat că suma nu este corectă şi guvernatorul ar avea de fapt venituri mult mai mari dacă sunt adăugate toate bonusurile şi sporurile.

Purtătorul său de cuvânt, fostul jurnalist Dan Suciu a încercat să dreagă busuiocul şi a admis cu jumătate de gură că şeful său are o leafă mai mare, dar a spus că ordinul de multiplicare nu este de patru. Totuşi, chestiunea a rămas în aer. Publicul tot nu ştie care este venitul lui Isărescu. Să fie 13.601 euro aşa cum a spus guvernatorul sau 40.000 de euro cât a avansat Isar. Ciudat este că şeful băncii centrale nu se grăbeşte să lămurească misterul din jurul câştigurilor sale.

Mai mult, ca să arunce şi mai mult gaz pe foc, purtătorul de cuvânt al BNR a adus o serie de acuze dure la adresa lui Isar. "Nu se poate răspunde unui şir de simple aserţiuni care nu sunt susţinute de nicio altă argumentaţie”, a tunat Suciu într-un comunicat de presă. În privinţa veniturilor nimic, nici o cifră, nici un procent, tăcere totală. O idee care merită dezbătută în acest context este aceea că Isărescu este pasibil, oricând, de măcar o amendă. „Nedepunerea declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese în termenele prevăzute de prezenta lege, precum şi nedeclararea, în declaraţia întocmită potrivit anexei nr. 1, a cuantumului veniturilor realizate, sau declararea acestora cu trimitere la alte înscrisuri constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei. Agenţia poate declanşa din oficiu procedura de evaluare”, se arată în legea 176/1 septemprie 2010. De remarcat că Isărescu a apelat la acest tertip de a nu îşi declara veniturile de foarte mult timp, nu este la prima abatere de acest fel, din acest punct de vedere el fiind un recidivist notoriu.

Acest mod de comportament este cu atât mai straniu şi mai sfidător la adresa publicului, dacă ne gândim că nume mult mai cunoscute decât al lui Isărescu şi cu responsabilităţi infinit mai mari îşi publică venitul an de an. De exemplu, la o simplă căutare pe google.com aflăm că Janet Yellen, cel mai puternic bancher şi lume, directorul FED are un salariu anual de 201.700 dolari, adică o medie lunară de 16.800 dolari. La rândul lui, Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), are un salariu anual de 378.000 euro, adică aproximativ 31.500 euro. Cu alte cuvinte, Draghi, care este şeful lui Isărescu, îşi publică veniturile, iar guvernatorul BNR, subordonatul său, tace mâlc, iar când vorbeşte aruncă pe piaţă o sumă fără să spună dacă este totală sau nu, dacă include bonusuri sau nu, dacă participarea la profit a fost luată în calcul sau nu.

Bizară este şi atitudinea Autorităţii Naţionale de Integritate, care nu face absolut nimic ca să clarifice situaţia în care a ajuns guvernatorul BNR. Această instituţiei ar fi trebuit să declanşeze de mult timp o anchetă şi să facă lumină în cazul lui Isărescu şi, de ce nu, să îl amendeze fiindcă a încălcat în repetate rânduri legea. Pedeapsa ar fi mică pentru Isărescu, cam cât o masă modestă cu prietenii în oraş, dar ar arăta că ANI se ocupă şi de nume grele şi vrea să facă ordine de la vârf şi apoi să coboare încet spre bază. Atitudinea lui Isărescu nu face decât să arate cum îi priveşte pe muritorii de rând: sfidător, fără nici o fărâmă de respect, la fel ca un tiran ajuns la apogeul puterii sale. 

Comentarii