Cercetarea trecută prin furcile caudine în România. Ce spun reprezentanţii ieşeni

sâmbătă, 13 aprilie 2013, 01:50
2 MIN
 Cercetarea trecută prin furcile caudine în România. Ce spun reprezentanţii ieşeni

Membrii Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice au renunţat la funcţii din cauza subfinanţării cronice a sistemului de cercetare.

Membrii Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice au hotărât în unanimitate să îşi prezinte demisiile în perioada următoare, criticând dur subfinanţarea programelor de cercetare.

Acest punct de vedere este împărtăşit şi de cei trei membri ieşeni – Flavius Solomon (cercetător II la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol”), Ciobanu Gabriel (cercetător I la Institutul de Informatică Teoretică), Gabriela Cârjă (prof.univ.dr. la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”).

Nemulţumirile s-au iscat după ce, recent, Ministerul Educaţiei a anunţat că bugetul alocat pentru anul 2013 programelor de cercetare fundamentală a suferit reduceri drastice faţă de anii precedenţi. ”Aceste schimbări semnificative vin în contradicţie cu asigurările primite din partea conducerii ANCS cu privire la sustenabilitatea tuturor instrumentelor de cercetare aflate în derulare”, se arată în comunicatul de presă semnat de membrii CNCS.

Deşi a fost solicitată suplimentarea bugetului total şi distribuirea uniformă a reducerilor între programe şi competiţii de proiecte, Ministerul Educaţiei nu a oferit niciun răspuns cercetătorilor. „Aş mai spune că demersul priveşte exclusiv situaţia dramatică din cercetarea românească şi nu are nicio încărcătură politică”, a declarat Flavius Solomon.

Din cele 12 comisii de specialitate ale CNCS-ului mai fac parte alţi nouă ieşeni – Cezar Oniciuc (UAIC) la matematică, Ionel Mangalagiu (UAIC) la chimie, Cristian Enăchescu (UAIC) la fizică, Octavian Păstrăvanu (UTI) la ştiinţe inginereşti, Mariana Neamţu (UTI) la ştiinţele pământului, Bogdan Grigoriu şi Dragoş Pieptu (UMF) la medicină, Vasile Maciuc (USAMV) la ştiinţele vieţii, Victor Cojocaru (Institutul de Arheologie) la ştiinţe umaniste.

„Cât priveşte situaţia membrilor comisiilor de specialitate, lucrurile nu sunt foarte clare din punct de vedere juridic. CNCS a fost creat printr-un ordin al ministrului Educaţiei şi poate înfiinţa comisii şi grupuri de lucru. Tot de competenţa CNCS este şi desfiinţarea acestor comisii. Nu există însă nicio decizie în acest sens”, a mai precizat Flavius Solomon.

CNCS este organismul care asistă Ministerul Educaţiei în coordonarea, finanţarea, monitorizarea şi evaluarea activităţilor de cercetare ştiinţifică din România.

Comentarii