Cinci autospeciale de pompieri pentru fumul scos de o centrală termică

joi, 26 noiembrie 2015, 02:53
2 MIN
 Cinci autospeciale de pompieri pentru fumul scos de o centrală termică

Un fum dens care a umplut o parte din sălile de la un corp al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Gr.T. Popa”, a pus pe jar cadrele didactice şi studenţii.  

Evenimentul a avut loc marţi seara, în jurul orei 17, când la etajul unu al corpului de Farmacie s-a simţit fum. Pompierii au fost solicitaţi să intervină, iar 200 de studenţi au fost evacuaţi de urgenţă.

Timp de 20 de minute, pompierii nu au ştiut de unde provine fumul şi au căutat în toată clădirea. Până la urmă, s-a dovedit că fumul provenea de la subsolul clădirii, de la centrala termică. “A fost semnalată prezenţa unui fum dens, la nivelul etajului unu. Până la sosirea echipelor de pompieri, au fost evacuaţi de către personalul universităţii, 200 de studenţi şi cadre didactice. La locul intervenţiei au fost trimise cinci autospeciale de stins incendii şi o ambulanţă SMURD. Pompierii au intervenit pentru desfumarea clădirii prin deschiderea tuturor ferestrelor holurilor de la fiecare nivel, precum şi a uşii de acces la terasa acoperişului din camera tehnică. Totodată, au fost verificate toate încăperile, respectiv laboratoare şi birouri de la etajele unu, doi şi parţial trei. În urma cercetărilor realizate pentru stabilrea sursei care a produs fumul, s-a stabilit că acesta a provenit de la subsolul clădirii, unde se află centrala termică, fiind rezultatul supraîncălzirii unei garnituri de etanşare a capacului centralei termice, izolat cu vaselină”, a precizat Silvia Bolohan, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi.

Universitatea de Medicină a fost controlată din punctul de vedere al incendiilor în luna octombrie, după cum spun reprezentanţii pompierilor. “La ultimul control efectuat în luna octombrie, s-a constatat că sunt îndeplinite măsurile în ceea ce priveşte apărarea împotriva incendiilor, în schimb, a fost lăsată ca şi măsură, montarea de detectoare de gaz, în laboratoarele care utilizează gaz. În rest, nu au fost situaţii care să necesite sancţiuni”, a subliniat Bolohan.

Aceştia spun că universitatea nu are nevoie de autorizaţie pentru incendii, deoarece clădirea este construită înainte de anul 1990.


 

Comentarii