De Business

Punem punctul pe știi

Cine a luat caimacul din imobiliare la Iaşi

marți, 08 septembrie 2015, 01:50
4 MIN
 Cine a luat caimacul din imobiliare la Iaşi

Societăţile care activează în domeniul imobiliarelor au raportat anul trecut o cifră de afaceri de 60 de milioane de euro. Conform datelor de la Cadastru în Iaşi au fost realizate în 2014 circa 22.900 de tranzacţii. „Piaţa imobiliară din Iaşi trece printr-o perioadă de creştere vizibilă”, arată o analiză RE/MAX România.

Afacerile din imobiliare au însumat anul trecut la Iaşi aproape 60 milioane euro. Pe acest segment activează circa 1.000 angajaţi, potrivit celor mai recente date disponibile. „Cu un nivel de dinamism similiar pieţei imobiliare din Bucureşti şi o stabilitate asemănătoare Clujului sau Timişoarei, piaţa imobiliară din Iaşi trece printr-o perioadă de creştere vizibilă prin numărul de proiecte de construcţie, acest lucru atrăgând un interes tot mai mare al investitorilor în real-estate”, consideră conducerea companiei RE/MAX România. Anul trecut, în judeţul Iaşi au avut loc 22.915 tranzacţii imobiliare, potrivit evidenţei Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.  

 
Cine domină topul
 
„Ziarul de Iaşi” a consultat datele financiare ale firmelor din judeţ ce activează în acest domeniu şi vă prezintă în rândurile următoare marii jucători de pe piaţă. În documentarea şi realizarea topului am selectat companiile cu următoarele coduri principale CAEN: „Tranzacţii imobiliare”, „Cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii”, „Închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”, „Activităţi imobiliare pe baza de comision sau contract” şi „Agenţii imobiliare”. În primele 200 de societăţi ieşene de pe segmentul imobiliarelor opt aparţin omului de afaceri Iulian Dascălu. Toate acestea au ca obiect principal de activitate „închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii”, 40% din afacerile totale din imobiliare derulate în 2014 în judeţul Iaşi. Prima clasată în topul imobiliarelor, Palas 1 SRL, a declarat în bilanţul de anul trecut o cifră de afaceri de 67,4 milioane lei faţă de 57,8 milioane lei în 2013. Firma regelui mall-urilor a avut în 2014 venituri totale de 117 milioane lei şi pierderi de 11,2 milioane lei, potrivit datelor înscrise în bilanţ.
 
Schimbare de direcţie
 
Iulius Group, cea de-a doua clasată, patronată tot de Dascălu, a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 18,5 milioane lei. La 31 decembrie 2014, conform datelor notate de conducerea societăţii în bilanţ, Iulius Group a avut pierderi de 4,1 milioane lei. Terra Land SRL, administrată de Eusebiu Siminiceanu şi Dan Marian Dragşan, este a treia în top. Activitatea principală a societăţii este în domeniul cumpărării şi vânzării de bunuri imobiliare proprii, valoarea afacerilor din 2014 fiind de 13,8 milioane lei. Societatea nu avea anul trecut niciun angajat, iar pierderile declarate se ridică la circa 600.000 lei. Moldoplast SA este a patra societate în topul realizat pe baza coeficientului afacerilor de anul trecut. Patronată de omul de afaceri sirian Michel Nseir şi administrată de Luiza-Mihaela Mocanu, societatea a declarat la finele anului trecut o cifră de afaceri de 9,4 milioane lei din închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate. Profitul net al companiei s-a ridicat la valoarea de 3,7 milioane lei. Până în 2009 activitatea principală a societăţii era de fabricare a plăcilor, foliilor, tuburilor şi profilelor din material plastic.
 
Cine vine din urmă
 

Imediat în spatele Moldoplast se poziţionează Egros Trade SRL, cu afaceri de 9 milioane lei anul trecut. Firma deţinută de omul de afaceri Constantin Rădeanu, prin care desfăşoară activitatea complexului comercial Egros, a obţinut un profit net de circa 2,7 milioane lei în 2014. Pe locul şase este Palas 4 SRL, aparţinând tot omului de afaceri Iulian Dascălu, cu afaceri de 6,8 milioane lei. Rivium Galeria Mall, prin care îşi desfăşoară operaţiunile fostul Moldova Mall (actuala clădire de birouri Moldova Business Center) ocupă poziţia următoare, declarând pentru anul precedent o cifră de afaceri de 5 milioane lei. La momentul achiziţionării fostului Moldova Mall, Iaciu afirma că va capitaliza firma cu 27 milioane euro, sumă ce va fi folosită pentru achitarea datoriilor şi din care se vor face investiţii. Doar pentru transformarea vechiului mall într-o clădire de birouri ultramodernă, omul de afaceri bucureştean Gheorghe Iaciu susţine că a investit suma de 15 milioane euro. Următoarea clasată, Solomon Invest, patronată de Dan Fiterman, a realizat în 2014 din închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate o cifră de afaceri de 4,8 milioane lei. Pe locul nouă în sectorul imobiliarelor este o altă firmă a regelui mall-urilor, Palas 2, iar ultima poziţie din top 10 aparţine societăţii Expert Design SRL, administrată de Stela Fodor, unul dintre colaboratorii lui Iulian Dascălu.

 

 

Comentarii