Cine riscă acum o criză politică?

vineri, 29 ianuarie 2016, 02:50
3 MIN
 Cine riscă acum o criză politică?

Cât va încerca PSD să escaladeze presiunea politică plusând cu ideea de boicot şi câtă susţinere europeană efectivă va obţine?

Flancat de Martin Shultz, Liviu Dragnea ameninţă de la Bruxelles cu boicotarea alegerilor locale, dacă Guvernul introduce turul doi al alegerilor locale prin ordonanţă de urgenţă. Ciudat ! Ştiam că PSD îl va executa necruţător în secunda doi pe Dacian Cioloş cu o moţiune de cenzură. I-a transmis-o de la tribuna Parlamentului, fără nicio subtilitate, încă de la învestire şi de atunci se fac auzite ecouri prin tot felul de studiouri TV. Atunci, de ce are nevoie de figuri europene în susţinerea unei legislaţii ticăloşite, care sugrumă reprezentativitatea şi numai democratică în spirit nu este?

Calculele par să se fi schimbat. Un specialist în sondaje le-o fi spus pesediştilor că o criză declanşată prin mazilierea lui Cioloş le-ar aduce românilor aminte care este cel mai detestat partid din 1990 încoace. Şi, mai exact, de ce. Dar mai ales de unul ca Liviu Dragnea, care la un referendum a adus cimitire la urne, fiind şi condamnat pe această speţă în primă instanţă, iar la ultimele alegeri prezidenţiale, ca să-şi scoată candidatul preşedinte, a ţinut la porţile ambasadelor sute de mii de români, împiedicându-i să voteze. Nu e greu să înţelegi că acelaşi partid a mai scos o lege, cot la cot cu PNL, legea singurului tur, adică cum să-i ţină pe-ai lor pe veci în funcţii şi să-i ferească de sancţiunea oamenilor.

Alegerile locale într-un singur tur sunt tot un fel de porţi suplimentare în faţa urnelor. Au aceeaşi semnificaţie de subprezentare pe care a avut-o împiedicarea oamenilor la vot prin tertipuri de organizare în noiembrie 2014. De aceea, dacă va deveni limpede pe plan intern că PSD intenţionează să schimbe guverne pentru că se teme de votul oamenilor, se poate repeta uşor efectul de bumerang de la prezidenţiale. În aceste condiţii, încolţit de societatea civilă şi de presă, Dragnea caută sprijin extern. Jalnic tertip şi moment pentru partid să-şi aducă aminte de Comisia de la Veneţia şi de sacralitatea constituţională, după ce a denunţat mereu „intervenţiile” Europei şi a siluit Constituţia când a avut chef.

Mai rămâne de văzut ce impact vor avea informaţiile că PSD ar fi acceptat să-l sacrifice pe Victor Ponta după ce a obţinut asigurări (De la cine? În ce formă?) că nimeni nu se atinge de legislaţia alegerilor locale. În rest, este clar. PSD a fost încă de la început principalul beneficiar al actualei legi cu un singur tur de scrutin. PNL, îmbătat de aburii puterii, a crezut într-un viitor luminos al bipartidismului românesc şi a căzut în capcană. Evident că nu orice opinie de dreapta se va înregimenta, hipnotizată, într-un partidoi. Ca să câştige împotriva PSD, are nevoie de MP, de M10, de independenţi, de spiritul revoltei de la Colectiv într-un tur doi.

Problema este cine îşi permite acum o criză politică majoră declanşată de disputele legate de organizarea alegerilor. Cât va încerca PSD să escaladeze presiunea politică plusând cu ideea de boicot şi câtă susţinere europeană efectivă va obţine? Deocamdată, timid, premierul Cioloş a anunţat că invită partidele la discuţii. Tatonările sunt bune. Ne vom da seama cât se sperie Cioloş de ameninţările PSD şi PNL. Calculul este cine va fi perceput ca destabilizator: un premier tehnocrat, presat de liberali disperaţi să schimbe o legislaţie pe care au votat-o din prostie, sau un partid care-şi apără cu dinţii zestrea electorală prin mijloace nedemocratice. Democraţia începe, totuşi, de la 50% plus 1. 

Comentarii