De Business

Punem punctul pe știi

Companiile străine au pus ochii pe o cunoscută firmă locală

joi, 05 noiembrie 2015, 02:50
3 MIN
 Companiile străine au pus ochii pe o cunoscută firmă locală

Marian Berdan proprietarul Electra susţine că a fost curtat de o societatea de construcţii din Suedia, dar spune el nu are nici un imbold în sensul renunţării la afacere.

 

Marian Berdan a primit recent numeroase oferte să vândă compania Electra, una chiar de la o companie suedeză din domeniul construcţiilor. Acesta spune că nu are niciun imbold în această direcţie dar, cu toate acestea, lasă o portiţă deschisă şi pentru un posibil „exit”. „Suntem din ce în ce mai cunoscuţi în Europa şi eu am mare încredere în companie. Sunt foarte multe tentaţii şi oferte numeroase apar în ultimul timp pentru a fi cumpăraţi de diverse grupuri. În domeniul construcţiilor au avut loc multe fuziuni de firme care fac diverse produse pentru acest sector. Se adună într-un singur concern toate pentru ca atunci când grupul respectiv încheie un contract să ofere totul clienţilor. Au mai rămas puţine firme de control acces cum suntem noi în Europa. Atunci stai şi te întrebi: rămâi de unul singur mai departe sau te aliezi şi tu cu cineva. Nu mai este ca înainte când firme de acelaşi tip încercau să te cumpere ca să îţi folosească doar reţeaua comercială. Acum este cu totul altfel. Sunt firme care nu au în portofoliu produsele tale şi încearcă să te cumpere ca să poată accesa contracte mai consistente în care să ofere toate produsele necesare într-o construcţie. Chiar dacă se va întâmpla acest lucru, nu am niciun imbold în sensul ăsta. Oferte sunt”, a declarat Berdan.

Omul de afaceri nu vrut să dezvălui numele firmelor care l-au curtat şi nici nu a avansat vreo cifră privind o eventuală tranzacţie. Acesta a menţionat că în acest an grupul de firme Electra va derula afaceri de circa 5,5 milioane de euro, iar în 2016 valoarea cifrei de afaceri la nivel de holding va depăşi 6,5 milioane de euro. Berdan se gândeşte serios la varianta creşterii numărului de angajaţi şi ia în calcul şi o posibilă extindere a spaţiilor companiilor de anul viitor. „Din cauza mişcărilor geostrategice şi economice care se întâmplă în lume, foarte multe firme din Vest nu mai au nicio plăcere să mai lucreze cu China. Noi pe partea de asamblări suntem bombardaţi cu cereri de ofertă. Nu avem nici spaţii suficiente. Ne-ar mai trebui 1.000-2.000 de metri pătraţi. Să vedem ce decizie vom lua anul viitor. Însă marea noastră problemă este proasta reputaţie a României în domeniul economic. Se laudă mulţi că ţara noastră are exporturi mari. Acestea sunt însă făcute îndeosebi de multinaţionale la care niciun produs care iese pe uşa fabricii nu are scris pe el «Made in Romania» Când ai scris «Made in Romania» şi l-ai pus pe raft ai o mare problemă din cauza neîncrederii în ţară”, a adăugat Berdan. 

 

Comentarii