Condițiile pe care să le îndeplinească femeile pentru a beneficia de fertilizare in vitro

miercuri, 24 februarie 2016, 02:56
3 MIN
 Condițiile pe care să le îndeplinească femeile pentru a beneficia de fertilizare in vitro

Au fost bugetate peste 60 de proceduri de fertilizare pentru primul Centru de Fertilitate din Iaşi, „Omini Clinic“.

Ministerul Sănătăţii (MS) a suplimentat anul acesta fondurile pentru Programul Naţional de Fertilizare in Vitro (FIV). Cu acest prilej sunt bugetate peste 60 de proceduri de fertilizare pentru primul Centru de Fertilitate din Iaşi, „Omini Clinic“. Anul trecut s-au efectuat 25 de proceduri şi s-au obţinut 12 naşteri. În 2016, centrul împlineşte zece ani de activitate, iar în luna mai se preconizează naşterea celui de-al 500-lea copil prin reproducere umană asistată.

„Numărul cuplurilor care beneficiază de aceste cicluri de fertilizare este totuşi mic, dar lău­dăm acţiunea de suplimentare a MS. Centrele medicale de fertilizare din România şi din Iaşi au rezultate foarte bune pentru că, în anul 2015, rata de succes este de 48%, şi este comparabilă cu toate marile centre de fertilizare in vitro din lume. În ultima perioadă am constatat că tot mai mulţi români din străinătate vin şi fac cicluri de fertilizare în România. Până acum exista tendinţa ca românii să plece în afară. Turismul medical este orientat spre Grecia, Ungaria, Cehia şi Austria, care au legi mult mai permisive. Sunt sute de cupluri încântate că au obţinut copilul dorit, iar noi avem o satisfacţie extraordinară, pentru că menţinem legătura cu acestea. Pentru programul naţional trebuie să fie o rată de sarcină de 30%, iar la Iaşi e de 48%“, a declarat prof. dr. Mircea Onofriescu, coordonatorul Centrului „Omini Clinic“.

În România sunt 21 de centre de fertilizare in vitro, însă numai 11 au intrat în programul FIV, pentru că o parte dintre ele nu au îndeplinit criteriile necesare. Pe lista de aşteptare sunt 50 de cupluri care încearcă să obţină avizul MS. Numărul persoanelor care se prezintă la astfel de centre este în creştere. Anul trecut, la „Omini Clinic“ s-au prezentat 23 de cupluri din străi­nătate, din care două cupluri erau formate din străini, restul fiind mixte, formate dintr-un cetăţean român şi unul de peste graniţe. Preţul fertilizării într-o clinică privată variază de la o ţară la altă şi de la un oraş la altul.

„Dacă vorbim de Marea Britanie, de unde avem cei mai mulţi pacienţi din afară, preţul poate ajunge şi la 10.000 de euro. În Iaşi costă apro­ximativ 1.800 de euro, iar în Bucureşti, mai scump. Dacă este ajutat de stat, suma poate fi şi de 500 de euro, dar fără tratamentul medicamentos. Ginecologul trebuie să trimită pacientul la centrul de fertilitate cât este tânăr, nu după 40 de ani, când scade rata de succes“, a precizat dr. Adrian Borş, medic al Centrului de Fertilitate „Omini Clinic“.

Pentru a putea lua parte la un proces de fertilizare, femeile trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Nu pot depăşi vârsta de 40 de ani, trebuie să respecte criterii de greutate, să nu fie foarte slabe, dar nici supraponderale. Studiile arată că rata de reuşită de fertilizărilor este de 53,8% până la vârsta de 34 de ani.

Comentarii