De Sănătate

Punem punctul pe știi

Peste 30 de ani numărul pensionarilor se va dubla iar cel al activilor va fi chiar mai mic decât acum

Congres internaţional despre fertilizarea artificială, la Iaşi

vineri, 28 aprilie 2017, 01:50
3 MIN
 Congres internaţional despre fertilizarea artificială, la Iaşi

Manifestarea din aceste zile de la Iaşi vrea să atragă atenţia asupra marilor dezechilibre demografice care se profilează, dacă nu se va interveni şi prin susţinerea fertilizărilor in vitro.

În condiţiile în care populaţia Româ­niei scade îngrijorător, medicii obstetri­cieni atrag din nou atenţia asupra unui fenomen cu repercusiuni grave: tot mai multe cupluri de români se confruntă cu probleme de infertilate. Aceasta este una dintre problemele care va fi discutată zilele acestea la Iaşi, unde se desfăşoară „Spring Forum 2017“, manifestare ce reuneşte specialişti recunoscuţi în medicina reproductivă din USA, Israel, Franţa, Spania, Danemarca şi, bineînţeles, România. „Vorbim de români cu un anumit grad de educaţie care, dorind să-şi construiască un drum profesional şi să aibă o siguranţă financiară, amână mo­mentul în care vor deveni părinţi. Trec de vârsta de 35 de ani şi descoperă că au probleme de fertilitate, şi nu pot avea copii. În ciuda insistenţelor noastre, statul român decontează doar ju­mătate din costurile unei proceduri de fertilizare in vitro.

Ţările din Europa sunt mult înaintea noastră la acest capitol, deoarece politicienii de acolo au înţeles necesitatea susţinerii unor astfel de programe. Nu vorbim de Belgia sau Franţa, unde se decontează un număr mare de cicluri de fetilizare, ci de ţări mai  apropiate, ca Ungaria, Bulgaria, Grecia, unde statul suportă costul a trei cicluri de fertilizare. Încercăm să gân­dim o strategie care să convingă politicienii de extinderea fi­nanţării Subpro­gramului Naţional FIV/ET“, arată prof.dr. Mircea Onofriescu, preşedintele Societăţii Române de Obstetrică şi Ginecologie. De altfel, prof.dr.  Zion Ben-Rafael – Tel Aviv University, preşedintele Asociaţiei Internaţionale „Controverse în Obstetrică, Ginecologie şi Infertilitate“ (COGI), va susţine la Iaşi o prezentare inti­tulată sugestiv: “Îngheţul social“.

 De precizat că în ţara noastră, menţinându-se tendinţa actuală a nata­lităţii, populaţia României  ar ajunge la 16 milioane de locuitori în 2050. Structura pe vârste a acestei populaţii va ajunge la proporţii dramatice: la 100 de persoane adulte, care susţin economic şi populaţia tânără şi cea vârstnică, ar reveni 50 de persoane în vârstă de 65 ani şi peste, adică un număr dublu faţă de cel actual. „Trebuie să determinăm factorii de decizie să ia măsuri pentru a schimba situaţia. De exemplu, la acest forum regional, la care participă specialişti de renume din lume, dorim să milităm nu doar pentru finanţarea a mai multor cicluri FIV, ci şi pentru adoptarea în România a  unei legi privind reproducerea umană asistată care să vină în ajutorul acestor cupluri.
 
O lege care să se alinieze la direcţia europeană. Închei prin a saluta  iniţiativa COGI de a organiza în România o manifestare de nivelul Regional Spring Forum. Aceasta ne aduce în elita lumii medicale în ceea ce priveşte informaţiile de ultimă oră, şi confirmă  valoarea profesională a specialiştilor români în FIV. În România, la momentul actual, avem dotarea, me­dicaţia şi specialişti care practică cu aceeaşi rată de succes proceduri de fertilizare in vitro la fel ca în oricare altă ţară europeană“, a încheiat profesorul Onofriescu. 
 
 

Comentarii