De Business

Punem punctul pe știi

Creditorii Fortus SA au aprobat reevaluarea patrimoniului

miercuri, 03 august 2016, 01:50
2 MIN
 Creditorii Fortus SA au aprobat reevaluarea patrimoniului

In condiţiile în care furturile sunt întâlnite la tot pasul în combinat, problema va rămâne în continuare fără rezolvare deoarece creditorii nu au aprobat selectarea unei firme specializate.

 

Creditorii fostului Combinat de Utilaj Greu, societatea Fortus SA,  au aprobat contractarea unor servicii de reevaluare a patrimoniului, dar nu au decis asupra serviciilor de pază care lipsesc de mai bine de un an şi darea în plată a unor active. Furturile au devenit o problemă foarte gravă în combinat în ultimul an, angajaţi şi persoane din afară furând nu doar fier vechi, ci şi componente ale unor maşinării funcţionale. Potrivit unui proces verbal al Comitetului Creditorilor, a fost aprobată procedura prin care va fi selectat evaluatorul patrimoniului în vederea impozitării şi nu s-a aprobat selectarea unei firme care să realizeze bilanţul de mediu nivel II, în timp ce pentru restul celorlalte cinci puncte de pe ordinea de zi nu s-a putut lua o hotărâre în urma voturilor exprimate.

În privinţa serviciilor de pază, au fost depuse trei oferte: Prevent Inteligent Security cu 7,99 lei/oră/agent fără TVA, Divizia de Securitate Eurogrup Rangers cu 10 lei/oră/post fără TVA şi Polaris Security cu preţuri între 9,2 lei/oră/agent fără TVA până la 14,2 lei/oră/agent, în funcţie de termenul de plată de la efectuarea prestaţiei. Nu s-a luat o hotărâre nici în privinţa propunerii de dare în plată a unor active, administratorul judiciar Managemenr Reorganizare Lichidare menţionând că s-a consultat cu Departamentul Tehnic de la Fortus. Din convocatorul Comitetului Creditorilor reiese că cel mai important creditor, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) ar fi interesată de preluarea, în contul creanţelor, un activ funcţional format din oţelăria electrică cu terenul de 135.000 mp, turnătoria de oţel cu terenul de 71.000 mp, forja grea cu terenul de circa 37.000 mp, secţia Tratamente termice secundare cu terenul de 32.000 mp şi Utilajul Metalurgic cu terenul de 37.600 mp. De asemenea, Primăria Iaşi ar dori în contul creanţelor un activ nefuncţional, format din UTCU şi teren de 46.400 mp, Sculăria şi terenul de 19.300 mp şi un alt teren de peste 60.000 mp.

Al treilea creditor care doreşte să preia active ale Fortus în contul creanţelor este Apavital, care s-a arătat interesată de fabrica de oxigen OM 2300, compusă din teren de circa 3.800 mp pe care se găsesc mai multe clădiri. Nu s-au mai luat hotărâri în privinţa propunerii de identificare a unor bunuri din a căror valorificare să fie plătite cheltuielile de procedură, creanţele curente sau creanţa Suport Colect, a stabilirii calendarului pentru darea în plată şi a unei adrese venite din partea fostei firme de pază, societatea Gip Est.  

 

 

Comentarii