Criza sângelui din opt spitale ieşene, rezolvată administrativ. DSP nu „crede” în minister

sâmbătă, 20 august 2016, 01:59
2 MIN
 Criza sângelui din opt spitale ieşene, rezolvată administrativ. DSP nu „crede” în minister

DSP a finalizat raportul despre unităţile de transfuzii din spitalele din Iaşi cu probleme, care au fost închise de minister. DSP a decis să le lase totuşi să funcţioneze, deşi au dotări minime. Care este argumentul?  

Direcţia de Sănătate Publică din Iaşi lasă să funcţioneze mai multe unităţi de transfuzie cu dotări minime, chiar dacă Ministerul Sănătăţii (MS) a precizat că punctele nu sunt autorizate corespunzător. DSP consideră că dotările minime asigură desfăşurarea activităţii în condiţii de siguranţă, cu toate că ultimele experienţe din spitalele bucureştene au arătat contrariul. MS a constatat pe 25 iulie că 10 unităţi de transfuzie din spitalele din Iaşi nu sunt autorizate.

Unităţile de transfuzie din Spitalul „Sf. Spiridon“, Spitalul de Pneumoftiziologie, Maternitatea „Elena Doamna“, Maternitatea „Cuza Vodă“, Spitalul de Neurochirurgie, Institutul de Boli Cardiovasculare, Spitalul Căi Ferate din Iaşi şi cel din Paşcani, Spitalul de Boli Infecţioase şi Spitalul Arcadia nu erau la data menţionată autorizate. Între timp, Spitalul „Sf. Spiridon“ şi Spitalul de Boli Infecţioase au primit autorizaţia pentru unitatea de transfuzie.

De pe 9 august, unităţile de transfuzie au fost verificate de inspectorii DSP. „Pentru celelalte spitale s-a constatat că activitatea de transfuzii se desfăşoară în condiţii de siguranţă, având dotările minime necesare. În această perioadă are loc derularea procedurilor de achiziţii pentru completarea echipamentelor specifice“, arată reprezentanţii DSP într-un comunicat de presă. Aceştia mai precizează că, în intervalul 9-12 august, inspectorii DSP au finalizat procedura de evaluare a unităţii de transfuzie de la Institutul de Cardiologie, aceasta urmând a fi autorizată în viitorul apropiat.  

O situaţie specială se înregistrează la Spitalul de Pneumoftiziologie, acolo unde acum se organizează unitatea de transfuzie. Potrivit reprezentanţilor spitalului, autorizaţia pentru unitatea de transfuzie nu a fost încă emisă din lipsă de spaţiu şi din lipsă de aparatură pentru organizarea acestui compartiment. Din această cauză, Spitalul de Pneumoftiziologie colaborează cu „Sf. Spiridon“ şi cu Spitalul de Boli Infecţioase. 

Potrivit unui comunicat de presă al MS, DSP trebuie să stabilească planuri de conformare cu fiecare spital în parte, în vederea autorizării în termen de maximum trei luni. „Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie. Dacă vor exista unităţi de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Naţional de Hematologie să nu mai livreze sânge şi produse sanguine acestor unităţi. Atunci vor fi luate în considerare şi alte posibile măsuri“, se precizează în comunicatul MS.

Comentarii