Cu degetele pe clape, un băiat din Iaşi vă face sufletul să vibreze. Ajutaţi-l să-şi ia un pian!

marți, 16 decembrie 2014, 03:00
4 MIN
 Cu degetele pe clape, un băiat din Iaşi vă face sufletul să vibreze. Ajutaţi-l să-şi ia un pian!

Când era mai mic, se trezea odată cu găinile ca să repete la pian. Pentru el, somnul de dimineaţă şi-a mai pierdut din dulceaţă. Acum stă cu orele după programul de la şcoală şi studia­ză.

Ieri, când l-am sunat la ora 4, era în plină muncă artistică, şi nu pierde nicio oră din timpul său deoarece ştie că doar prin perseverenţă îşi va împlini visul. Florin Mantale, elevul anului 2014, desemnat de Inspectoratul Şcolar, are note muzicale şi în priviri. Ochii săi albaştri îi cântă mereu pe Bach ori Beethoven. Florin este navetist, dar spune că nu-i este peste mână: şcoala, pianul şi orele de studiu sunt cheia spre cariera pe care şi-o doreşte. Pentru a fi însă un pianist din ce în ce mai bun, Florin are nevoie de un pian acasă.

Acum câţiva ani, părinţii i-au cumpărat o pianină la mâna a doua, care însă nu de mult şi-a dat duhul. „Este un obiect de mu­zeu în casă, nu mai pot repeta la ea. Plus că un pian sună altfel, iar eu îmi doresc să fiu un pianist foarte bun“, mărturiseşte Florin, elevul în vârstă de 18 ani. Anul acesta susţine bacalaureatul, şi nu ignoră pregătirea şi pentru examen: trebuie să muncească pe brânci, să-şi împartă tot timpul între pian şi examen.

„Este elevul nostru din clasa a V-a, şi la doi ani după ce a venit la Colegiul de Arte a început să se remarce prin ambiţie. A avut mereu şi sprijinul părinţilor, şi asta a fost de asemenea extrem de important pentru dezvoltarea lui artistică. Îmi amintesc că stătea încă de atunci foarte mult şi studia în corpul de muzică, cam din clasa a VII-a venea dimineaţa înainte de ore şi repeta la pian, apoi când a mai crescut a început să rămână după ore, mai mult decât colegii lui. El are un talent deosebit, de la toate concursurile la care l-au dus profesorii s-a întors cu premii importante, chiar marele premiu şi premiul I, dar şi cu aprecierile celor din juriu“, a declarat Dana Louise Barnea, directorul Colegiului de Arte „Octav Băncilă“.

Prin urmare, Florin nu este doar talentat, ci şi un bă­iat inteligent, care nu neglijează niciun lucru care-l ajută să se dezvolte ca om şi ca artist. „Chiar dacă el este un copil fragil pe dinafară, pe interior este foarte puternic. Învaţă bine şi la disciplinele obligatorii de la şcoală, are note bune şi este foarte bun la cultura generală“, a adăugat directorul şcolii. Pentru un pian la mâna a doua sau pentru o pianină nouă, performantă, care să se ridice la standardele lui, elevul anului are nevoie de 3.000 de euro, bani pe care nu îi are. Tatăl este salariat la stat, predă muzica la şcoala din sat, la Holboca, iar mama e recepţioneră. Florin nu e singur la părinţi, mai are un frate, student la Universitatea de Arte. Şi el cântă tot la pian.

Campania de Crăciun a „Ziarului de Iaşi“ l-a ales pe el deoarece un ade­vărat talent trebuie ajutat pentru a prinde aripi. Florin va ajunge cu siguranţă pe marile scene ale lumii, şi va deveni cu siguranţă un ambasador al Iaşului peste hotare. Într-o anumită măsură, a şi devenit!

Elevul anului nu-şi doreşte de Crăciun o tabletă, un telefon de ultimă generaţie ori vreo haină scumpă, ci un pian second-hand la care să poată repeta acasă, în tihnă. Un pian nou ajunge şi la 10.000 de euro, iar Florin nici nu a îndrăznit să se gândească la aşa ceva. Oricât s-ar strădui părinţii, din salariile lor, nu-i pot cumpăra nici măcar o altă pianină second-hand, darămite una nouă.

Ieşenii care doresc să-l ajute pe Florin să-şi îndeplinească visul se pot transforma în Moş Crăciun. Puteţi să-i lăsaţi cadoul în contul deschis pe numele lui: RO58RNCB0178141185860001. Cei care doresc să ia legătura direct cu familia o pot face la numărul de telefon 0733.821158, care este numărul lui Florin Mantale, sau la numărul tatălui său, Vasile Mantale: 0722.592.738.

 

CITIŢI ŞI: Campanie de Crăciun a „Ziarului de Iaşi“: Ajutaţi „Elevul Anului“, pianistul fără pian!

Comentarii