Cum ajunge cineva terorist. Explicatiile unui psihoterapeut adlerian

marți, 09 august 2016, 17:42
2 MIN
 Cum ajunge cineva terorist. Explicatiile unui psihoterapeut adlerian

Nimeni nu poate nega ca numarul atacurilor din ultima vreme a crescut. Nici macar nu e vorba in toate cazurile despre autori radicalizati, adepti ai Statului Islamic.

A existat cel putin un caz in care autorul a recunoscut ca s-a inspirat din atacuri mai vechi (autorul impuscaturilor de la mall, din Munchen, care admite ca l-a copiat pe Anders Behring Breivik, cel care a ucis oameni in masa in Norvegia, in 2011, fara nicio legatura cu jihadistii).

George Chiriacescu, psiholog clinician si psihoterapeut adlerian, a explicat in ce masura se inspira atacatorii unii de la altii, daca e vorba despre atacuri copiate si de ce ar alege cineva sa copieze un vechi atac.

"Motivele pentru care cineva ar copia un atac mai vechi pot fi multiple: nevoia de a atinge acelasi nivel de glorie pe care l-a avut si cel copiat, aderarea la aceleasi idealuri, o filosofie comuna, garantarea succesului actiunii (prin inglobarea know-how-ului).

Cum ajunge cineva terorist

"In psihologia adleriana se vorbeste despre nevoia general umana de a creste de la o stare simtita ca minus la una simtita drept plus. Viata este vazuta drept o lupta de compensare, de depasire a sentimentelor de inferioritate.

Daca aceasta lupta se da pe fondul unui interes social bine dezvoltat si antrenat, are ca efect cresterea valorii individului si a mediului social in care acesta activeaza.

In situatiile in care interesul social nu exista sau este foarte slab dezvoltat, indivizii vor supra-compensa sentimentele de inferioritate prin comportamente antisociale, violente, chiar aberante din perspectiva bunului simt comun, apeland la un mecanism destul de simplu si, din pacate, des uzitat – acela de a-si castiga sentimentul de superioritate prin punerea ‘la pamant’ a celor din jur, prin jignirea acestora, prin batjocorirea valorilor si simbolurile acestora.

Escaladand pe aceasta directie se poate ajunge la terorizarea lor sau la suprimarea vietii acestora", explica el.

Aflati amanunte de pe ziare.com

Comentarii