Haos în fotbalul românesc

Cutremur de gradul 8 pe scara Richter, pe 4 martie

miercuri, 05 martie 2014, 02:50
4 MIN
 Cutremur de gradul 8 pe scara Richter, pe 4 martie

Toţi cei opt inculpaţi în dosarul transferurilor ilegale au fost condamnaţi cu executare. Principalul favorit, Gheorghe Popescu, nu mai poate candida la conducerea Federaţiei Române de Fotbal

Lovitură de teatru în procesul transferurilor ilegale. Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat, ieri, sentinţele în cazul celor opt importanţi oameni de fotbal învinuiţi într-o serie de transferuri ilegale. Deşi se aştepta ca pedepsele celor opt sâ fie îndulcite faţă de cererile procurorilor de la ultimul termen de judecată, Curtea de Apel a anunţat condamnări mai grele, toate cu executare. Fraţii Ioan şi Victor Becali, au fost condamnaţi pe o perioadă mai scurtă în raport cu solicitările procurorilor, în timp ce Jean Pădureanu, Gică Popescu şi Gigi Neţoiu, propuşi pentru condamnare cu suspendare de către procurori, vor ajunge şi ei în spatele gratiilor. Un caz special este cel al managerului Stelei, Mihai Stoica. Procurorii au cerut achitarea pe baza prescripţiei, conform noului Cod Penal, dar judecătoarele de la Curtea de Apel au decis şi pentru el condamnare cu executare. Avocatul Cătălin Ciubotă a explicat, la Sport.ro că, în rechizitoriu, s-a strecurat o neînţelegere: "Doar infracţiunea de înşelăciune a fost prescrisă, dar evaziunea fiscală şi spălarea de bani au rămas. De aceea a fost condamnat", a spus avocatul.

Sentinţa pronunţată de Curtea de Apel este definitivă şi executorie. Primul care s-a predat, aseară, forţelor de poliţie a fost George Copos. Fraţii Becali se aflau la Constanţa, pentru a-şi pune viză de flotant, în scopul de a ajunge alături de vărul lor, Gigi, la Penitenciarul de la Poarta Albă. Jean Pădureanu este internat la Spitalul Elias, pentru tulburări cardio-vasculare pe fond diabetic şi va fi transferat la un spital din sectorul penitenciar. În cursul serii, s-au predat sau au fost arestaţi toţi cei opt codamnaţi.

Dintre toate cele opt condamnări, cea cu consecinţe imediate este cea a fostului internaţional Gică Popescu. Astăzi a fost convocată Adunarea Generală a FRF pentru alegerea noului preşedinte, iar Popescu era mare favorit, având şi sprijinul preşedintelui în funcţie, Mircea Sandu. Deoarece fostul fotbalist a fost condamnat cu o pede apsă privativă de libertate, el nu mai poate candida, conform statutului FRF. În ciuda unor zvonuri apărute în cursul zilei (căutarea unui pretext pentru amânarea sau anularea alegerilor, rămânerea lui Sandu pe funcţie), preşedintele FRF a spus că scrutinul se va desfăşura normal şi că îi este indiferent cine va câştiga alegerile, fiind convins că la scurt timp se va întâmpla ceva care să declanşeze alegeri anticipate. O informaţie de ultimă oră, vehiculată la dineul oficial de aseară, susţine că un posibil candidat susţinut de actuala conducere la preşedinţia FRF este Gheorghe Hagi.

 
Tabloul condamnaţilor
Inculpat         Solicitarea procurorilor    Decizia Curţii de Apel
George Copos          1-5 ani ex.      3 ani şi 6 luni ex.
Mihai Stoica achitat prescripţie    3 ani şi 6 luni ex.
Cristian Borcea         7 ani ex.         6 ani şi 4 luni ex.
Ioan Becali    8 ani ex.         6 ani şi 4 luni ex.
Victor Becali 7 ani ex.         4 ani şi 8 luni ex.
Jean Pădureanu       3 ani susp.     3 ani şi 4 luni ex.
Gheorghe Popescu 3 ani susp.     3 ani, 40 de zile ex.
Gheorghe Neţoiu      3 ani susp.     3 ani şi 4 luni ex.
 
 
"Popescu, în cătuşe"
Presa spaniolă comentează pe larg arestarea fostului căpitan al Barcelonei, în timp ce presa italiană se ocupă mai mult de fraţii Becali
Presa spaniolă scrie, ieri, despre condamnarea lui Gheorghe Popescu la închisoare cu executare, reamintind că fostul fotbalist român a fost jucător şi căpitan al FC Barcelona. "Popescu, fostul jucător al Barcei, condamnat penru fraudă fiscală", a scris cotidianul As, care menţionează şi faptul că Popescu ar fi trebuit să fie ales, miercuri, preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal. Şi El Periodico de Catalunya scrie că Popescu va merge la închisoare, alături de alţi şapte oameni de fotbal, între care şi managerul FC Steaua, Mihai Stoica. "Fostul azulgrana Popescu va trebui să facă închisoare", a notat El Mundo Deportivo, în timp ce Marca a titrat: "Popescu, fost căpitan cule, trei ani de închisoare pentru fraudă fiscală". "Popescu în cătuşe", scrie presa belgiană, în timp ce francezii de la L’Equipe, France Football şi AFP notează că Popescu, fost căpitan al Barcelonei, a fost condamnat pentru fraudă. Şi presa engleză a preluat informaţia condamnării lui Popescu, subliniind că fost jucător al echipei Tottenham trebuie să meargă la închisoare. Presa italiană în schimb vorbeşte mai mult despre condamnarea fraţilor Ioan şi Victor Becali, sublinind că, prin deciziile de marţi, în România s-a produs un "adevărat cutremur".

 

Comentarii