De Business

Punem punctul pe știi

Datoriile către Dan Cârlan i-au adus „moartea”

luni, 02 noiembrie 2015, 02:50
3 MIN
 Datoriile către Dan Cârlan i-au adus „moartea”

O firmă deţinută de naşii de cununie ai fiicei prefectului a intrat în faliment n pe hârtie, societatea avea cel mai mari datorii chiar către o firmă controlată de Dan Cârlan. "Cred că nu mai există această creanţă acum deoarece am ales, pe cale amiabilă, să reziliem acest contract", a explicat prefectul.

Societatea ieşeană Ami’s Business Construcţii, deţinută de soţii Irina şi Marius Stoian, naşii de cununie ai fiicei prefectului Dan Cârlan, a intrat în faliment pentru că nu a respectat programul de plăţi din planul de reorganizare. Culmea acestei proceduri de insolvenţă este că suma cea mai mare o avea de recuperat, până anul trecut, o firmă unde acţionar majoritar este chiar prefectul Dan Cârlan, respectiv peste 767.000 lei. Prietenia dintre cei doi este cunoscută în mediul politic şi de afaceri ieşean, un argument în acest sens fiind şi încumătrirea lor din această vară, însă la nivel de parteneriat în afaceri, Stoian nu a mai virat către societatea prefectului sumele pe care şi le asumaseră la plată conform unui contract.

Potrivit tabelului de creanţe, suma solicitată de societatea Laura Turism reprezenta aproximativ 32% din masa credală (n.r. – 2,42 milioane lei) şi provenea din „cote din profit neachitat conform Contractului de asociere în participaţiune”. „Trebuie menţionat de la început că niciun leu din suma trecută în tabel nu a existat fizic. Cred că nu mai există această creanţă acum deoarece am ales, pe cale amiabilă, să reziliem acest contract. A fost o încercare de afacere, ne-am asociat, 50-50, eu am venit cu terenul şi firma Ami’s voia să dezvolte acolo o carieră de piatră. Ea se ocupa efectiv de producţia de acolo şi firmei Laura Turism trebuia să îi fie virat lunar un profit minim garantat, ca să nu mă intereseze pe mine capacitatea de producţie şi alte detalii despre activitatea asociatului meu”, a explicat prefectul Cârlan cum funcţiona afacerea.

Din momentul semnării contractului, în contabilitatea firmei prefectului a început să fie ţinută evidenţa acestor sume pe care trebuia să le primească, însă, spune Dan Cârlan, afacerea nu a mai pornit niciodată. „Sumele sunt trecute în contabilitate, dar profitul din afacerea gândită de noi nu a fost obţinut niciodată, din cauza dificultăţilor prin care a început să treacă asociatul Ami’s. Până anul trecut creanţa a fost activă, dar ne-am întâlnit, am constatat că afacerea nu mai poate fi realizabilă şi am revenit la situaţia iniţială: eu mi-am luat terenul şi firma Ami’s şi-a văzut de activitatea ei. A fost o încercare de a efectua o activitate comună, însă aceasta nu s-a materializat. Momentul insolvenţei a prins firma Ami’ cu creanţa constituită, dar când am văzut că nu se mai poate face nimic, ne-am strâns mâna şi ne-am înţeles că nu ne datorăm niciunul nimic”, a completat prefectul Dan Cârlan.

Al doilea creditor ca importanţă după cuantumul sumei de recuperat  este Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Iaşi, cu 456.813 lei, respectiv circa 19% din masa credală. Societatea Ami’s Business Construcţii a intrat în procedura generală a insolvenţei pe 20 noiembrie 2012, iar pe 28 ianuarie 2014 a fost aprobat de către judecătorul sindic planul de reorganizare propus de administratorul judiciar Eurobusiness LRJ SPRL. După implementarea planului până în toamna acestui an, administratorul judiciar a constatat că nu se putea respecta programul de plăţi impus, astfel că a  solicitat la începutul lunii septembrie, printr-un raport, intrarea societăţii în faliment. „Admite cererea formulată de administratorul judiciar Eurobusiness LRJ SPRL. În temeiul art. 107 lit. C din Legea  85/2006 dispune începerea procedurii generale a familentului debitorului Ami’s Business Construct şi desemnează ca lichidator provizoriu pe Eurobusiness LRJ SPRL. Dispune dizolvarea societăţii şi ridicarea dreptului de administrare a debitorului”, potrivit sentinţei publicată pe 20 octombrie.

 

Comentarii