De ce e vecinul mai bogat ca dumneavoastră

joi, 12 decembrie 2013, 02:50
3 MIN
 De ce e vecinul mai bogat ca dumneavoastră
USL vă încurajează să "pariaţi" pe sume mari dacă tot vă apucaţi de furat. Dacă nu sunteţi în stare, lăsaţi-i pe ăia care se pricep. Cu găinari ca dumneavoastră se duce ţara asta de râpă.

După ce Guvernul Ponta a introdus taxa pe stâlp şi a majorat acciza la carburanţi, majoritatea USL a modificat Codul Penal în favoarea evazioniştilor. Astfel, cei care vor fura în diferite forme statul, fără să depăşească "mizilicul" de 500.000 de euro, vor primi o simplă amendă. Hoţii cu bun simţ, care se vor limita la un prejudiciu de până la 100.000 de euro, vor scăpa de amenzi, dar vor rămâne cu cazierul pătat. În ambele cazuri, condiţia e ca infractorul să fie onest şi să returneze, după ce a fost prins, întregul prejudiciu. Să presupunem că din cauza accizei la combustibili trageţi o fugă peste Prut şi reuşiţi să strecuraţi la întoarcere câteva bidoane cu benzină. Veţi primi aceeaşi sancţiune cu vecinul care se întoarce în ţară cu trei camioane de carburant. Cu o mică diferenţă. Pentru dumneavoastră, cei 200 de lei datoraţi statului vă vor ustura la buzunar. Pentru vecin, dacă din zece încercări este prins de nouă ori, profitul însemnă 100.000 de euro. Cu alte cuvinte, USL vă încurajează să "pariaţi" pe sume mari dacă tot vă apucaţi de furat. Dacă nu sunteţi în stare, lăsaţi-i pe ăia care se pricep. Cu găinari ca dumneavoastră se duce ţara asta de râpă.

După ce bugetul Ministerului Dezvoltării a crescut cu 33% şi după ce USL a majorat recent indemnizaţiile aleşilor locali, primarii au mai primit o veste bună. Actele administrative – principalul instrument juridic de care dispune un edil – au fost scoase din sfera conflictului de interese. Să presupunem că primarul vrea să cumpere mere pentru Zilele comunei. Din bani publici, se înţelege. Merele dumneavoastră sunt mari, frumoase şi ieftine. Ale veciunului sunt mai mici, pline de viermi şi mai scumpe, dar vecinul e văr cu primarul. De la cine credeţi că va cumpăra primarul mere? Aţi ghicit! USL încurajează afacerile în familie din bani publici. Dacă nu vă încuscriţi cu primarul, mai bine îi daţi livada vecinului. Oricum drumul asfaltat din banii Ministerului Dezvoltării se va opri la poarta lui.

După ce USL a ratat la mustaţă amnistierea a zeci de mii de infractori, printre care şi câţiva colegi, parlamentarii Uniunii au decis să-şi amnistieze "avant la lettre" propriile infracţiuni. S-au exclus, printr-o simplă introducere de cartelă, din sfera funcţionarilor publici şi a conflictului de interese. N-aţi înţeles? Să presupunem că soţia dumneavoastră, profesoară la şcoala din sat, este prinsă în flagrant în momentul în care un părinte recunoscător îi îndeasă în buzunar 50 de lei. În aceeaşi zi, unchiul vecinului, senator, primeşte în cont 50.000 de euro de la firma care a asfaltat drumul în sat. Banii trebuiau să ajungă la fiu’su, primarul, dar s-a nimerit să ajungă la el. Potrivit legii, soţia dumneavoastră riscă 12 ani de închisoare pentru luare de mită, profesorul fiind asimilat în practica judiciară funcţionarului public. Potrivit USL, unchiul vecinului, senatorul, nu e funcţionar public şi, deşi participă nemijlocit la fapta penală, nu poate fi tras la răspundere pentru luare de mită. Şi, cum săracu’ s-a trezit cu banii în cont fără să ştie ce-i cu ei, nici trafic de influenţă nu prea e.

Dacă vi s-a făcut ciudă pe vecin, aveţi grijă să nu-l înjuraţi. USL tocmai a reintrodus insulta în Codul Penal, e drept, la cererea Curţii Constituţionale. Dacă vecinul vă e în continuare simpatic, aveţi grijă să votaţi USL şi la următoarele alegeri.

Comentarii