Deşi sunt bani, niciun sân nu a fost refăcut în cadrul programului naţional gratuit

miercuri, 13 august 2014, 01:57
2 MIN
 Deşi sunt bani, niciun sân nu a fost refăcut în cadrul programului naţional gratuit

La Iaşi, subprogramul de refacere a sânului pierdut în urma unei mastectomii încă nu funcţionează. Clinica de Chirurgie Plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon”, singura clinică din municipiu care derulează subprogramul şi care a primit deja bugetul pentru realizarea intervenţiilor, încă nu a demarat procedura de licitaţie pentru achiziţionarea expanderelor tisulare şi a implanturilor, iar Institutul Regional de Oncologie, intrat mai târziu în subprogram, încă nu a primit finanţarea.

Deşi proiectul a fost făcut public de reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) de la sfârşitul lunii mai, deocamdată intervenţiile sunt realizabile numai pe hârtie. Spitalul „Sfântul Spiridon” încă nu poate achiziţiona materialele sanitare necesare din cauza lipsei de interes din partea pacientelor, iar IRO nu poate realiza procedura pentru că încă nu a primit banii de la CNAS.

„Profesorul Stamate a deschis o listă pentru pacientele interesate, care au recomandare de la medicul oncolog şi care au fost văzute şi de un plastician. Deocamdată, noi nu putem demara procedura de achiziţie pentru că nu putem cumpăra o proteză de o anumită mărime, încă una de o altă mărime şi alte două cu mărimi diferite. Abia după ce mai multe paciente sunt consultate şi înregistrate pe listă cu o anumită mărime putem deschide procedura”, a explicat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sfântul Spiridon”.

Prin subprogramul naţional de endoprotezare după afecţiuni oncologice derulat de CNAS, Spitalul „Sfântul Spiridon” a primit un buget de 145.000 de lei, ceea ce a determinat specialiştii să aprecieze că vor putea realiza lunar câte nouă reconstrucţii mamare, costul mediu pe pacietă fiind în valoare de 3.150 de lei. Pe lista de evaluare deschisă la Clinica de Chirurgie Plastică de la spital, s-au înscris deocamdată aproximativ zece paciente. În acelaşi timp, la IRO s-au realizat deja cinci reconstrucţii mamare, toate din resursele proprii ale spitalului, întrucât CNAS întârzie să asigure finanţare şi institutului.

„În prima HG pentru finanţarea subprogramului nu am fost incluşi, însă ulterior, în iulie, am fost prinşi în program dar bugetul încă nu a fost alocat. Am luat legătura cu CJAS, ni s-a spus că banii alocaţi iniţial au fost direct pentru clinica de la Spitalul «Sf. Spiridon»” şi că vom primi şi noi finanţarea, dar încă nu am primit nimic. În institut s-au realizat deja cinci reconstrucţii din fondurile noastre. Trei dintre acestea au fost cu expander, două cu ţesut propriu. Acum pe lista de aşteptare avem 15 paciente, dintre care şapte au indicaţie pentru implant, patru pentru ţesut propriu şi alte patru paciente sunt în discuţii”, a explicat ec. Mirela Grosu, manager IRO.

În iunie, în evidenţa IRO se aflau 2.144 de paciente care au fost diagnosticate cu cancer mamar, iar dintre acestea, în 2013, aproximativ 170 au suferit o operaţie de mastectomie. Prima reconstrucţie mamară realizată la IRO a avut loc în luna februarie, iar proteza achiziţionată de institut a costat 1.578 de lei cu tot cu TVA.

 

Comentarii