Doi candidaţi se luptă pentru funcţia de arhitect-şef al oraşului

vineri, 20 octombrie 2017, 01:50
2 MIN
 Doi candidaţi se luptă pentru funcţia de arhitect-şef al oraşului

Cel puţin două persoane s-au înscris la concursul privind ocuparea funcţiei de arhitect-şef al Iaşului. Proba scrisă va avea loc pe 26 oc­tombrie, la Bucureşti, iar principalii contracandidaţi sunt actualul arhitect-şef interimar Alexandru Mus­tiaţă şi arhitectul Marian Jan Chiriţa. 

Niciunul dintre ei nu a vrut ieri să comenteze pe această temă. Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) organizează pentru a doua oară concursul. 
 
Anterior, doar Mustiaţă s-a îns­cris, dar, potrivit reprezentaţilor municipalităţii, „i s-a făcut rău“ în timpul examinării şi a părăsit sala. Între timp, ANFP a reluat concursul. Înscrierea în competiţie a arhitectului Marian Jan Chiriţa este surprin­zătoare, atât timp cât el este unul dintre specialiştii în arhitectură cu foarte multe proiecte urbanistice aflate în faza de avizare la Primărie sau în implementare. În acelaşi timp, unele dintre proiectele lui nasc controverse întrucât prevăd un regim de înălţime mare pentru zona aflată în discuţie sau sunt propuse pe suprafeţe mici de teren. Marian Jan Chiriţa face parte şi dintr-o comisie de la nivelul municipalităţii cu rol consultativ în aprobarea de proiecte urbanistice.
 
„Ziarul de Iaşi“ a arătat, la începutul acestui an, modul în care Marian Jan Chiriţa a profitat de poziţia sa în comisia specială pentru a-şi promova propriile proiecte (DETALII, AICI). Iniţial, primarul Mihai Chirica ar fi vrut ca viitorul arhitect-şef al Iaşului să fie desemnat şi în baza unor condiţii impuse de municipalitate. 
Însă, la solicitarea „Ziarului de Iaşi“, ANFP a arătat că impunerea unor criterii suplimentare sunt în afara legii. Iaşul nu are un arhitect-şef cu mandat „plin“ de peste doi ani, în contextul problemelor penale ale fostului primar Gheorghe Nichita. Actualul edil al Iaşului a intrat în conflict cu arhitectul-şef de la acea vreme (Tudor Vericeanu, un apropiat al lui Nichita). Între timp, proiectele urbanistice propuse de privaţi sunt aprobate în baza unui Plan Urbanistic General vechi de 20 ani.
 

Comentarii