Doi vlăjgani ce au bătut crunt un taximetrist nu sunt „pericole sociale”

joi, 13 martie 2014, 02:50
2 MIN
 Doi vlăjgani ce au bătut crunt un taximetrist nu sunt „pericole sociale”

Procurorii au dat o amendă administrativă împotriva a doi tineri care au bătut un taximetrist pentru că nu a vrut să-i primească în maşină. Anchetatorii au catalogat fapta ca fiind „lipsită de importanţă“.

Doi tineri din Iaşi care au bătut un taximetrist au fost scoşi de sub urmărire penală de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi într-un dosar în care au fost acuzaţi de lovire şi alte violenţe. Costel Mantu (28 de ani) şi Constantin Alin Baicu (29 de ani) au fost cercetaţi de procurorii ieşeni că ar fi lovit un taximetrist ieşean care a refuzat să îi ia în maşina sa. Împotriva celor doi a fost aplicată o amendă administrativă de 1.000 de lei, întrucât, se arată în rezoluţia procurorilor, fapta lor „nu prezintă în concret gradul de pericol social al unei infracţiuni.“

Potrivit documentului citat, fapta imputată celor doi s-ar fi produs pe 20 aprilie 2012, la orele după-amiezii, atunci când taximetristul Andrei-Constantin L. se afla cu maşina pe şoseaua Tudor Neculai, în CUG. Un grup de persoane format din bărbaţi şi femei in­tenţiona să urce în maşina părţii vătămate. „Întrucât numărul de persoane era mai mare decât cel permis de lege, partea vătă­mată a refuzat efectuarea cursei, motiv pentru care, între părţi s-a iscat un conflict, cei cercetaţi în cauză lovind taximetristul cu mâinile şi picioarele“, se arată în rezoluţia procurorilor. În timpul agresiunii, taximetristul ar fi scos un spray-lacrimogen pentru a se apăra. El a avut nevoie de 5-6 zile de îngrijiri medicale. În motivarea soluţiei, procurorul Andreea Roxana Negrea caracterizează fapta celor doi ca fiind „în mod vădit lipsită de importanţă“. „Cu privire la circumstaţele reale expuse mai sus, ce caracterizează fapta comisă ca fiind una care aduce o atingere minimă valorilor sociale apărate de legea penală, vor fi avute în vedere în detrimentul circumstanţelor personale ale învinuiţilor, ambii cunoscţi cu antecedente penale, având în vedere că fapta, prin conţinutul său concret, este în mod vădit lipsită de importanţă“, se mai arată în rezoluţia deţinută de „Ziarul de Iaşi“.

În replică, apărătorii taximetristului susţin că vor ataca rezoluţia întrucât, din punctul lor de vedere, soluţia nu este corectă. „Consider că aplicarea unei amenzi administrative în cuantum de 1.000 de lei împotriva celor doi este mult prea blândă în raport atât cu fapta săvârşită, cât şi cu periculozitatea lor, ei fiind recidivişti. În aceste condiţii, vom urma toate căile legale pentru ca agresorilor să le fie stabilită pedeapsa corectă“, ne-a declarat Răzvan Huţanu, avocatul taximetristului.

Comentarii