De Sănătate

Punem punctul pe știi

Unde se poate ajunge atunci când sunt lăsaţi sindicaliştii să facă legea

Domnilor şefi ai DSP, puneţi odată punct beţivănelilor de la Spitalul Grajduri!

miercuri, 26 octombrie 2016, 01:57
3 MIN
 Domnilor şefi ai DSP, puneţi odată punct beţivănelilor de la Spitalul Grajduri!

Mult-mediatizatul protest de alaltăieri de aici, susţinut de Sanitas, era în realitate pentru susţinerea unor beţivani. Angajaţii au protestat spontan alaltăieri pentru susţinerea unor colegi daţi afară după ce au fost prinşi beţi la serviciu, la primele ore ale zilei. În fapt, salariaţii sunt nemulţumiţi de acest document care vrea să pună capăt debandadei de acolo.

Angajaţii de la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni – Grajduri au un nou regulament de ordine interioară, regulament care a şi creat o mare nemulţumire în rândul angajaţilor. Abaterile grave, precum consumul de alcool în timpul serviciului, sunt sancţionate în continuare drastic, prin desfacerea contractului de muncă. Discutat şi adoptat ieri într-o şedinţă comună a reprezentanţii salariaţilor, managerul spitalului, liderul local Sanitas şi a conducerii DSP Iaşi, noul regulament de ordine interioară prevede drepturile, obligaţiile şi sancţiunile angajaţilor. Documentul a fost adoptat după o o aşa-zisă revoltă spontană a angajaţilor din spital, care s-au declarat nemulţumiţi de condiţiile de muncă.

În fapt, după cum arată conducerea spitalului, salariaţii protestatari s-au solidarizat cu cinci colegi de muncă sancţionaţi pentru că au venit la serviciu sub influenţa băuturilor alcoolice. Potrivit DSP Iaşi, măsura a fost menţinută şi în contractul actual. „Întâlnirea dintre noi, managerul spitalului, liderul Sanitas şi reprezentanţii angajaţilor s-a finalizat cu adoptarea acestui nou regulament de ordine interioară, în care sunt precizate drepturile şi obligaţiile salariaţilor, precum şi sancţiunile care se impun pentru abateri. La întâlnirea aceasta s-a discutat şi despre cei cinci angajaţi prinşi în stare de ebrietate la serviciu. Măsura de desfacere a contractului de muncă pentru astfel de abateri a fost menţinută, aşa cum este şi normal. Într-un spital nu se vine la serviciu sub influenţa băuturilor alcoolice“, a arătat dr. Liviu Stafie, directorul DSP Iaşi. 

Managerul Spitalului Grajduri, Victor Idriceanu, spune că este conştient de problemele care există în cadrul spitalului, inclusiv cele de comunicare, şi despre lipsa apei potabile, însă susţine că de fapt toate nemulţumirile au pornit de la decizia de desfacere a contractului de muncă a unui angajat beat la serviciu. „Conflictul de fapt de aici a şi pornit, de la faptul că în regulamentul intern se spune că angajaţii care vor fi prinşi că se află în stare de ebrietate vor fi daţi afară. Angajaţii au considerat că măsura de desfacere a contractului de muncă în cazul celor care au fost prinşi la controlul inopinat cu alcooltestul este una prea dură. Regulamentul actual în vigoare, nu cel care a fost negociat anul trecut, prevede clar desfacerea contractului de muncă, şi aşa va rămâne în continuare“, a precizat Victor Idriceanu, managerul unităţii medicale.

Acesta mai spune că, pe lângă interzicerea consumului de băuturi alcoolice în incinta unităţii, rămâne valabilă şi interzicerea furtului de orice fel sau existenţa actelor de violenţă asupra pacienţilor cu probleme psihice. De asemenea, managerul spune că va răspunde punctual, în scris, la toate sesizările făcute de angajaţi în scrisoarea deschisă care a fost înaintată către Ministerul Sănătăţii şi DSP Iaşi.

Iulia CIUHU, Mădălina OLARIU

Comentarii