Dosarul devalizării fabricii de zahăr din Paşcani a fost deschis abia după şapte ani

miercuri, 23 iulie 2014, 01:58
3 MIN
 Dosarul devalizării fabricii de zahăr din Paşcani a fost deschis abia după şapte ani

Noi detalii din dosarul în care exe­cutorul bancar Cristinel Domin­te, unul dintre cei mai cunoscuţi din oraş, a fost trimis în judecată de Di­recţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru abuz în serviciu. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, obţinut de „Ziarul de Iaşi“, cerce­tările în această cauză ar fi demarat abia în 2011, în condiţiile în care presupusele fapte penale comise de executor s-ar fi petrecut în 2004. În documentul citat se arată că plân­gerea a fost depusă de un reprezentant al foştilor angajaţi.

Teren în oraş „fără valoare“

Fapta ilegală ce ar fi fost comisă de Dominte, spun procurorii, se re­feră la vânzarea unui teren aparţi­nând fabricii de zahăr Nectar Paş­cani, cea mai mare din Moldova la acea vreme, teren care în momentul unei proceduri de licitaţie a fost evaluat ca fiind fără valoare.

Potrivit rechizitoriului, problemele financiare ale Nectar Paşcani au început din 1998, atunci când firma a contractat un împrumut de 30 de miliarde de lei vechi de la BCR. Ulterior, din cauza neachitării creditului, s-a ajuns la executare silită, dosarul fiind atribuit executorului Cristinel Dominte. În cadrul procedurii s-au folosit două rapoarte de evaluare ale bunurilor Nectar, întocmite de evaluatorul Vasile Negru, într-unul dintre acestea menţionându-se că un teren de 3,5 hectare nu ar fi avut nicio va­loare. În mai 2004, patrimoniul Nec­tar SA a fost vândut cu aproximativ 17 miliarde de lei vechi.

„Su­b­eva­lua­rea grupului de imobile scoase la vânzare făcea atractivă achi­ziţio­narea acestuia şi permitea BCR să-şi recupereze creanţele. Prejudiciul provocat este de 17.356.383 lei noi (aproximativ 4,2 milioane de euro). Dominte Cristinel şi-a încălcat atribuţiile de serviciu care preve­deau că avea obligaţia de a pune în vân­zare, în procedurile de execu­tare silită, bunuri la valoarea lor de circulaţie“, se precizează în rechi­zitoriu. În perioada controversatei licitaţii, BCR era încă o societate cu capital majoritar de stat.

Sechestru pe bunurile executorului Dominte

Potrivit rechizitoriului, Cristinel Dominte poate primi între 3 şi 10 ani şi 6 luni de închisoare dacă va fi găsit vinovat. Pe 19 iunie 2014, lichidatorul judiciar al SC Nectar SA s-a constituit parte civilă în acest dosar cu suma de 4,2 milioane de euro.

„Prin ordonanţele din 19.06.2014 şi 20.06.2014 s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil deţinut de Dominte Cristinel, precum şi poprirea conturilor inculpaţilor“, se mai arată în rechizitoriu.

Ulterior trimiterii în judecată, Cris­tinel Dominte a refuzat să comenteze acuzaţiile procurorilor. În prezent, el este asociat cu executorul judecă­to­resc Bogdan Tufeanu, cei doi având sediu în apropierea Palatului de Justiţie din Iaşi.

 

Comentarii