Două medicamente destinate osteoporozei ar putea fi retrase

marți, 14 ianuarie 2014, 20:20
1 MIN
 Două medicamente destinate osteoporozei ar putea fi retrase

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) recomandă retragerea a două medicamente destinate osteoporozei: Protelos şi Osseor. Tratamentele conţin ranelat de strontiu, informează Agenţia Naţională a Medicamentului.
 
Comitetul de Farmacovigilenţă şi de Evaluare a Riscului (PRAC) a analizat beneficiile acestor medicamente, precum şi riscurile cunoscute, printre care se numără infarctul miocardic, tromboembolismul venos şi reacţiile cutanate severe, şi a concluzionat că raportul beneficiu-risc pentru aceste medicamente încetează să mai fie pozitiv. În consecinţă, se recomandă suspendarea utilizării medicamentelor Protelos şi Osseor până la apariţia unor date noi din care să reiasă caracterul pozitiv al raportul beneficiu-risc pentru un grup bine delimitat de pacienţi.
 
Dacă în aprilie 2013, PRAC recomanda restricţionarea utilizării, după evaluarea de rutină a raportului beneficiu-risc pentru ranelatul de strontiu, în ianuarie 2014, Comitetul de Farmacovigilenţă al EMA recomandă, după o evaluare aprofundată a profilului de siguranţă al acestui medicament, suspendarea utilizării în tratamentul osteoporozei.
 

Comentarii