Este sau nu funcţionar public medicul, ca să poată fi acuzat de luare de mită?

vineri, 15 septembrie 2017, 01:56
2 MIN
 Este sau nu funcţionar public medicul, ca să poată fi acuzat de luare de mită?

Dacă nu ar fi funcţionar, fapta sa ar fi încadrată la „primire de foloase necuvenite“, pedepsită mult mai blând. Radiologul ieşean de la „Neurochirurgie“ acuzat de luare de mită a obţinut sesizarea Curţii Constituţionale pe această temă.

Tribunalul Iaşi a dispus sesizarea Curţii Constituţionale a României după ce medicul ieşean Eduard Moldovanu a ridicat o excepţie de neconstituţionalitate în dosarul în care este judecat.

Moldovanu a invocat că articolul 297, alineatul 1 din Codul Penal ar fi necon­stituţional. Articolul menţionează: „fap­ta funcţionarului public, care în exercitarea atribuţiilor de serviciu nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridicese pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicea drepturilor de a ocupa o funcţie publică“.

De asemenea, Moldovanu a mai ridicat excepţii de neconstituţionalitate şi în privinţa articolului referitor la abuzul în serviciu din Legea 78/2000, privind fapte de corupţie şi cele asimilate acestora.

Eduard Moldovanu este cercetat în prezent sub control judiciar, el fiind trimis în judecată de DNA Iaşi.

Potrivit rechizitoriului, procurorii au adunat probe legate de şapte acte materiale de luare de mită, a căror valoare este sub 4.000 de lei. În cazul uneia dintre fapte, Moldovanu a fost prins în flagrant delict. Imediat dupã flagrant, anchetatorii au descoperit sume impresionante de bani atât în biroul medicului Eduard Moldovanu, cât şi la domiciliul acestuia.

„Prin ordonanţa din data de 12.07.2016 s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra sumei de 366.240 de lei, 52.750 euro, 100 franci elveţieni, 80 lire sterline şi 30 de lire turceşti, sume de bani ridicate cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare la domiciliul şi biroul aparţinând inculpatului Moldovanu Eduard“, se arată în rechizitoriu.

Comentarii