EXCLUSIV: Acuzaţii grave ale unor oameni îndoliaţi după o operaţiune eşuată a ISU Iaşi

vineri, 21 august 2015, 02:03
6 MIN
 EXCLUSIV: Acuzaţii grave ale unor oameni îndoliaţi după o operaţiune eşuată a ISU Iaşi

La două săptămâni de la tragedia de la Ungheni, în care un bărbat a murit în fântână, iar cumnatul său este în moarte cerebrală la spital, familia acestora aduce grave acuzaţii autorităţilor care au intervenit pentru salvarea victimelor. Sora primei victime spune că pompierii au venit la faţa locului echipaţi incomplet, şi că a doua victimă a fost scăpată în cap peste prima, în fântâna foarte îngustă, de pompierul căruia i s-ar fi rupt brâul de salvare. Șeful ISU Iaşi contrazice acuzaţiile familiei, însă confirmă că la nivelul instituţiei s-a declanşat o anchetă internă. Primarul comunei, care a discutat cu martorii, dă însă dreptate familiei. Și Poliţia confirmă deschiderea unui dosar pentru moarte suspectă.

Moartea suspectă a unui bărbat de 37 de ani din Ungheni îI determină pe apropiaţi să acuze că acesta s-a stins din viaţă din cauza unei intervenţii de­fectuoase a pompierilor ieşeni. Mihai Coteţ a decedat pe 7 august, în jurul orei 22, după ce împreună cu cumnatul său, Cezar Iuşcă, în vârstă de 23 de ani, au încercat să cureţe cu ajutorul unei motopompe depunerile nisipoase din­tr-o fântână. Din cauza monoxidului de carbon acumulat la nivelul apei în fântâna în care intraseră, cei doi au leşinat, intervenţia de salvare a tinerilor fiind îngreunată de faptul că puţul era îngust în diametru.

Potrivit familiei, numărul unic de urgenţă 112 a fost apelat de îndată ce bărbaţii coborâţi nu au mai comunicat cu oamenii din jurul fântânii. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) susţin însă că apelul a fost efectuat după ce martorii au încercat prin forţe proprii să-i salveze pe cei doi bărbaţi „Mai întâi se solicită ajutor prin 112 şi apoi încerci tu însuţi să-l ajuţi pe cel aflat în pericol. Dacă eram sunaţi din prima, poate victima avea şanse“, spune colonel Dan Paul Iamandi, comandat ISU. Cum s-au petrecut însă lucrurile?

Varianta familiei

Sora bărbatului decedat, Ana-Maria Mărguţă, a precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că operaţiunea de salvare a celor doi bărbaţI leşinaţi în fântână din cauza monoxidului de carbon a fost ineficientă din cauza mai multor bâlbe ale celor care, teoretic, trebuiau să-i salveze fratele şi cumnatul. „Au ajuns aici fără echipamentul necesar, fără curele, şi la început niciunul nu voia să intre în fântână să-I scoată. În cele din urmă a intrat un pompier. L-a ridicat pe cumnatul meu, însă, când aproape să-l scoată la suprafaţă, l-a scăpat în cap, peste fratele meu. A doua oară nici nu mai voiau să încerce. Atunci a venit soţul meu, să intre după ei. Până la urmă tot pompierii i-au scos… Pe unul mort, iar pe celălalt aproape mort“, ne-a spus Ana-Maria Mărguţă.

Femeia a adăugat că, dacă cumnatul său a putut fi resuscitat şi transportat de un echipaj SMURD la Iaşi, la Spitalul „Sfântul Spiridon“, fratele său nu a mai avut şanse. „Am­bulanţa care rămăsese la faţa locului nu avea adrenalină, şi nici aparat propriu-zis de resuscitare. După un timp s-a declarat decesul şi a fost chemat criminalistul“, a mai spus sora bărba­tului decedat.

Varianta ISU

Şeful ISU Iaşi o contrazice însă pe femeie. Potrivit acestuia, fiecare ma­şină de intervenţie este echipată corespunzător, fără să intre în discuţie o posibilă lipsă de dotare a pompierilor care s-au deplasat la faţa locului.

Mai mult, colonelul Dan Paul Iamandi spune că victima a fost scăpată în fântână nu de subalternii săi, ci de martorii care au încercat să-l salveze. „Intervenţia din cazul de faţă se află în analiză, la fel cum se întâmplă cu toate cele în care sunt pierderi omeneşti. Nu am un rezultat final, dar deocamdată vă pot spune că lucrurile nu au stat chiar aşa cum susţine familia. În primul rând, maşinile noas­tre toate sunt dotate corespun­zător, deci nu se poate spune că pompierii nu aveau instrumentele necesare cu care să intervină. În plus, nu angajatul nostru care a încercat să-l salveze a fost cel care l-a scăpat pe bărbat iar în fântână, ci a fost vorba despre cineva din rândul celor care au sărit să-I ajute. Pe de altă parte, noi am fost sunaţi după 25-30 de minute din momentul în care victimele au leşinat, pentru că apropiaţii au încercat să-i salveze prin forţe proprii. Noi suntem primii care regretă astfel de cazuri, însă intervenţia trebuie ana­lizată obiectiv, cu tot respectul faţă de rudele victimelor“, a precizat colonelul Iamandi.

Primarul contrazice ISU

Pe de altă parte, şi primarul comunei Ungheni, care a stat de vorbă cu mai mulţi martori, spune şi el că bărbatul decedat a fost scăpat în fântână de pompierul care a încercat să-l salveze.

Edilul comunei susţine însă că opera­ţiunea de salvare a fost îngreunată de faptul că incidentul s-a petrecut seara, după ora 20.30, familia alertând autorităţile după ce a încercat să-i ajute pe cont propriu pe cei doi. „Eu nu am fost în localitate în seara respectivă, însă mi-a relatat întâmplarea băiatul care intervine la noi în comună în situaţii de urgenţă. A fost dificil de intervenit pentru că era târziu, se însera, iar gazul greu, emanat de motopompă, se menţinea jos, acolo unde erau cei doi leşinaţi. Pompierii au venit în 15 minute de la apel şi l-au prins pe primul bărbat de un brâu care în urcare s-a rupt. Victima a căzut peste bărbatul de jos, care a decedat, iar la final, din cauza gazului, inclusiv pompierului i s-a făcut rău şi a leşinat, fiind îngrijit de echipajul medical sosit la faţa locului“, a relatat Iulian Marcu, primarul comunei Ungheni. 

În prezent, starea lui Cezar Iuşcă este deosebit de gravă, tânărul aflându-se internat în comă la Spitalul „Sf. Spiridon“ din momentul incidentului, şansele lui de supra­vieţuire fiind ca şi inexistente, el fiind ţinut în viaţă doar de aparate. De altfel, ieri, familiei victimei i s-a cerut acordul deconectării victimei, din cauza morţii cerebrale, acord care cel mai probabil va fi dat astăzi. 

Condiţiile în care a decedat prima victimă, Mihai Coteţ, sunt în prezent cercetate de re­prezentanţii Inspecto­ratului de Poliţie Judeţean (IPJ), anchetei urmând a i se alătura şi cazul celeilalte victime, Cezar Iuşcă, imediat ce se va declara decesul şi în acest caz, cel mai probabil astăzi. „În acest caz este deschis dosar penal pentru moarte suspectă. Mo­mentan se fac cercetări şi ulterior vom dispune măsurile necesare“, a confirmat, fără a oferi alte detalii, Alexandru Chelaru, purtător de cuvânt IPJ. „Ziarul de Iaşi“ va urmări îndeaproape ancheta şi va reveni cu detalii, indiferent de rezultatul acesteia. 

 

CITEȘTE ȘI:

Tragedie: doi muncitori au căzut în fântâna la care lucrau. Un pompier, cât pe ce să-şi piardă viaţa

Unul a murit, celălalt este la Terapie Intensivă. Un pompier care intrase după ei s-a intoxicat cu monoxid de carbon.

Comentarii