Exemplu de la CIO

miercuri, 01 februarie 2017, 02:42
3 MIN
 Exemplu de la CIO

  

Federaţia Europeană de Atletism vrea să păstreze eşantioanele recordmenilor continentali timp de zece ani
 
Eşantioanele de sânge şi urină recoltate de la atleţii care au stabilit recorduri europene vor fi păstrate pentru o perioadă de minimum 10 ani, pentru a-i putea descoperi pe eventualii trişori, a anunţat preşedintele Federaţiei europene de atletism, norvegianul Svein Arne Hansen, citat de agenţia Reuters. "Nu dorim ca trişorii să se simtă în siguranţă pentru nu au fost descoperiţi imediat", a declarat Hansen cu ocazia unui forum organizat de Global Alliance la Londra. În urmă cu câteva zile, European Athletics a înfiinţat o comisie pentru examinarea credibilităţii recordurilor europene, prezidată de irlandezul Pierce O’Callaghan, membru al comisiei de competiţii din cadrul IAAF şi conducătorul operaţiunilor pentru Campionatele Mondiale de la Londra, din vara acestui an.
Până acum, doar Comitetul Internaţional Olimpic păstra timp de 10 ani probele recoltate în timpul Jocurilor Olimpice, iar în urma reanalizării acestora au fost depistate numeroase cazuri de dopaj, ultimul fiind cel al sprinterului jamaican Nesta Carter, deposedat de medalia de aur cucerită în 2008, la Beijing, cu ştafeta de 4×100 m a ţării sale, din care a făcut parte şi Usain Bolt.  Hansen a mai precizat că IAAF, organismul director al atletismului mondial, avea dreptul să supună Rusia unei interdicţii generale, după izbucnirea scandalului de dopaj supervizat de stat, în ciuda protestelor acelor atleţi ruşi care nu au fost depistaţi niciodată pozitiv, dar nu au putut participa la competiţiile internaţionale, inclusiv Jocurile Olimpice de la Rio, din vara anului trecut.
"Sunt la curent cu plângerile şi controversele. însă acest sistem este cel care i-a lăsat de izbelişte, iar noi a trebuit să ne îndeplinim responsabilităţile pentru a ne asigura că toţi participanţii din peste 200 de ţări vor concura la nivel de egalitate. IAAF a a făcut ceea ce trebuia. Am făcut singurul lucru pe care îl putea face pentru a rămâne fideli sportului nostru, valorilor acestuia şi atleţilor. Şi este extrem de important ca şi celelalte sporturi şi organizaţii sportive să urmeze exemplul nostru, să înveţe din ceea ce am făcut noi, nu doar să vorbească, ci să acţioneze în consecinţă", a mai adăugat preşedintele European Athletics.
Încă şase ruşi dopaţi
Şapte sportivi ruşi, printre care Dmitri Trunenkov, campion olimpic la Soci la bob patru persoane, au fost suspendaţi pentru dopaj, a anunţat, ieri, agenţia antidoping din Rusia. Trunenkov a fost suspendat patru ani începând din aprilie 2016, astfel că el îşi va păstra medalia câştigată în 2014. Alexander Iargunkin, specialist în probele de marş, a fost suspendat patru ani, după ce a fost depistat pozitiv înaintea Campionatelor Mondiale de atletism din 2015. Ceilalţi sportivi, din lupte, haltere şi atletism, au fost suspendaţi între unul şi patru ani. În decembrie, un raport a arătat că peste o mie de sportivi ruşi, inclusiv medaliaţi olimpici, au făcut parte dintr-un program de dopaj susţinut de stat, între 2011 şi 2015.
 
 
 

Comentarii