Expoziţiile de blazoane, pictură şi fotografie de pe simezele ieşene

luni, 21 iulie 2014, 20:03
4 MIN
 Expoziţiile de blazoane, pictură şi fotografie de pe simezele ieşene

Iubitorii de artă care doresc să viziteze lucrările artiştilor ieşeni sunt invitaţi începând de astăzi la o serie de expoziţii de artă, organizate în urbea noastră.

Astfel, la Galeria de Artă „N. N. Tonitza” din Iaşi are loc în perioada 21-31 iulie o expoziţie de artă colectivă, în care îşi expun lucrările 40 de artişti din România şi Republica Moldova. „Empatii”, aflată la cea de-a IV-a ediţie, este organizată de către Uniunea Artiştilor Plastici România – Filiala Iaşi şi susţine proiectul „Iaşi – Capitala Culturală Europeană”. “Formulate într-o dimensiune culturală ancorată în realitate, expoziţia atinge dimensiuni care evidenţiază diversitatea interpretării emoţiei atitudinilor plastice reliefând lumea fascinantă şi unică a creaţiei. Descoperim un univers rafinat al demersurilor artistice care oferă privitorilor eleganţa expresiei compoziţiilor, surselor de inspiraţie şi centrelor de interes. Expoziţia reuneşte o colecţie de creaţii plastice care au ca punct de plecare  catalizatorii spiritului românesc situat de o parte şi alta a Prutului”, a declarat Carmen Sîrbu, coordonator promovare mass-media.

O altă expoziţie va avea loc la Galeria de Artă „La Gard” din Parcul Copou, de astă dată o expoziţie de fotografie semnată de Ioan Balaşanu care poartă numele „Parts from my Kingdom of Dreams”. Expoziţia este organizată de Casa de Cultură „Mihai Ursachi” şi Clubul fotografilor din Iaşi, iar vernisajul are loc astăzi, începând cu ora 19.30 în sala „Diotima” a Casei „Ursachi”. O a doua expoziţie de fotografie sub numele „Tiineigi” poate fi admirată la Galeria de Artă „Labirint” tot începând de astăzi. Vernisajul are loc de la ora 19.30, iar artiştii care vor expune sunt Ştefan Aftene, Claudiu Bîrliba, Cristina Boengiu, Ştefan Chiţac, Vlad Colotilă, Armand Ionescu, Dan Mandachi, Andrei Mihăilă, Anamaria Oanea, Mihaela Potorac, Adrian Purice şi Adriana Tofănescu.

Un alt eveniment organizat de Uniunea Artiştilor Plastici – Filiala Iaşi în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi este expoziţia „Spiritul Formei în Pictura Eşeană”. Aceasta va avea loc la Galeriile de Artă Pasaj „Sf. Vineri”, din Hala Centrală. Expoziţia este deschisă începând de astăzi până pe 19 august. Vernisajul are loc de la ora 18, şi va fi susţinut de profesorul universitar Mihai Păstrăguş, iar artiştii care expun în cadrul Salonului de Vară sunt Costache Agafiţei, Felix Aftene, Gabriela Agafiţei, Dan Hatmanu, Constantin Radinschi, Adrian Podoleanu, Liviu Suhar, Eugen Mircea, Ion Tămâian (Sibiu), Bogdan Bârleanu, Valentina Druţu, Codrin Mircea, Nicolae Ciochină, Marcel Pavel, Constantin Crengăniş, Manuel Mănăstireanu, Constantin Tofan, Lucian Smău, Grig Bejenaru şi Gheorghe Neştian. Curatorul acestei expoziţii este pictorul Eugen Mircea.

„Ilustraţii” este o altă expoziţie de artă, de astă dată de grafică, semnată de Nicoleta Şurubaru Bida care este deschisă îpână pe 30 iulie la Galeria „Th.Pallady” din Iaşi. Aceasta este organizată de Uniunea Artiştilor Plastici din România – Filiala Iaşi, iar vernisajul va avea loc joi, 24 iulie, începând cu ora 17 şi va fi prezentat de editorul Brânduşa Tamaş şi scriitorul Călin Ciubotari.

Complexul Muzeal Naţional „Moldova“ Iaşi – Muzeul de Istorie a Moldovei – Muzeul Unirii, în parteneriat cu Arhivele Naţionale ale României – Serviciul Judeţean Iaşi, Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi”, cu sprijinul Direcţiei Judeţene pentru Cultură vă invită să vizitaţi expoziţia „Vechile blazoane vorbesc…” care va aduce în prim plan obiecte armoriate din colecţiile Muzeului de Istorie a Moldovei, Muzeului Unirii, precum şi din patrimoniul unor instituţii partenere şi câteva obiecte din colecţii particulare. „Blazoanele reconstituie universul simbolic al vechilor familii domneşti şi boiereşti. Revitalizarea stemelor de familie în Principatele Române, la jumătatea secolului al XIX-lea, reprezintă o formă de integrare europeană a aristocraţiei româneşti, heraldica fiind un fenomen cultural eminamente occidental. Pentru obiectele de muzeu stemele sunt un indiciu al identităţii şi autenticităţii, conferindu-le o valoare deosebită. Stemele păstrează amintirea un personaj istoric sau a unei familii şi poartă cu ele o poveste. Un blazon este ca un mister ce se cere a fi dezlegat”, a declarat Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal „Moldova”. Expoziţia cuprinde obiecte armoriate ce provin din familiile Moruzi, Callimachi, Sturdza, Ghica, Cantacuzino, Bibescu, Ştirbey, Cuza şi chiar din inventarul familiei regale. În afară de acestea, vor fi prezente şi obiecte cu steme care ilustrează evoluţia unor instituţii precum Universitatea, Primăria, Societatea de Medici şi Naturalişti. Vernisajul expoziţie are loc mâine de la ora 18 la Muzeul Unirii. Curatorii acestui eveniment sunt Sorin Iftimi şi Aurica Ichim. Expoziţia va fi deschisă publicului până pe 24 august.

 

Comentarii