Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Extindere istorică a Iaşului cu 23 la sută! Încă un oraş ar răsări pe şes Bahlui

GALERIE
ses Bahlui
  • ses Bahlui
- +

Proiectanţii Planului Urbanistic General (PUG) vor supune votului aleşilor locali ieşeni cea mai mare extindere a intravilanului din istoria postcomunistă a oraşului. Noul PUG prevede introducerea în intravilan a peste 1.400 ha, creşterea fiind de aproape 23%. „Este cea mai mare creştere, şi cam ultima“, a comentat ieri unul dintre arhitecţii implicaţi în elaborarea documentului. Asta pentru că, practic, Iaşul nici nu mai are unde să se extindă. Zonele de extindere pot susţine aproape 250.000 de noi locuitori, lucru ce ar însemna o creştere a populaţiei Iaşului la aproape 550.000 de persoane. Însă arhitecţii spun că, în baza calculelor demografice, tendinţa este ca populaţia Iaşului să ajungă, într-un orizont de 10 - 15 ani, la maximum 400.000 de locuitori. Zonele de extindere a Iaşului sunt DN 28 Păcurari (şes Bahlui), Moara de Vânt, în sudul comunei Holboca, deasupra Copoului, în partea de est a oraşului şi în Bucium. În prima dintre ele s-ar dezvolta un viitor cartier cât Paşcaniul şi Târgu Frumos la un loc.

Dintre cele şase zone de extindere menţionate în PUG - Moara de Vânt, DN 28 Păcurari (şes Bahlui), în sudul co­munei Holboca, deasupra Copoului, partea de est a oraşului şi în Bucium -, proiectanţii au apreciat şi care este zona cu cel mai mare coeficent de dezvoltare.

„La nivelul Iaşului există mai multe culoare care au un potenţial de dezvoltare mai mare decât restul oraşului şi, într-adevăr, axul dat de DN 28 (spre Leţcani, n.r.), calea ferată, şes Bahlui cu terenurile adiacente, pe direcţia de la Antibiotice către centru şi apoi Zona Industrială, la fosta Coca-Cola, are cel mai mare potenţial, pentru că beneficiază de facilităţi“, ne-a declarat ieri coordonatorul în urbanism al PUG-ului, arhitectul Iustin Hen.

Un oraş cât Paşcaniul şi Tg. Frumos, pe şes Bahlui

Potrivit PUG-ului, zona de extindere DN 28 Păcurari ar putea adăposti 93.000 de locuitori în locuinţe colective, zonă urmată de Iaşi - est (42.000 locuitori în locuinţe colective), Bucium (16.100 locuitori în locuinţe individuale şi pe versant), Moara de Vânt (11.100 locuitori în locuinţe individuale şi pe versant), deasupra Copoului (4.500 locuitori în locuinţe individuale şi pe versant) şi sub Cicoarei (4.500 locuitori în locuinţe colective). De asemenea, zona din sudul comunei Holboca poate „adăposti“ circa 20.000 de angajaţi.

PUG-ul stabileşte ca extinderea să aibă loc „etapizat“. În lipsa unei astfel de extinderi în trecut, rezerva limitată de teren a condus, se arată în PUG, la o migrare a rezidenţilor în co­munele limitrofe şi la „o denaturare statistică a numărului de locuitori ai mu­nicipiului“.

„Schema propusă vizează o extindere direcţionată predominant (…) Axa tradiţională de dezvoltare urbană, albia Bahluiului va fi în continuare axa majoră de dezvoltare şi legătura Est-Vest cu posibilităţi multiple de folosire a acestui culoar - tren urban, agrement, economic. Această particularitate structurală a oraşului este văzută ca dublu avantaj, ecologic şi identitar, şi adoptată ca model generator al noilor extinderi“, se menţionează în PUG.

Proiectanţii au subliniat că tendinţa din perioada 1997 - 2009, cu precădere în intervalul 2007 - 2009, a fost de „extindere fragmentară a limitei intravilan, cel mai frecvent sub for­mă de trupuri izolate“. Schema de extindere a noului PUG vizează, conform acestora, unirea tuturor trupurilor de intravilan fragmentate, prin extinderea maximă a intravilanului şi implicit a funcţiunii rezidenţiale.

„Nu sunt prevăzute operaţiuni urbane de amploa­rea construirii unui cartier de la 0; se urmăreşte închegarea unor teritorii supuse deja la presiuni imobiliare şi afectate de o tendinţă de urban sprawl (migraţia din oraş spre zone limitrofe), de exemplu Bucium. De asemenea, procesul de mixare controlată a locuinţelor cu alte funcţiuni, demarat prin PUG-ul în vigoare, este susţinut în continuare. S-a urmărit atingerea obiectivelor strategice de dezvoltare a municipiului, printr-o ofertă de terenuri atractive pentru investitori şi care să servească ridicării prestigiului localităţii, asumă­rii rolului teritorial şi îmbunătăţii condiţiilor de viaţă ale locuitorilor“, se arată în document.

În zonele de extindere propuse în noul PUG, proiectanţii spun că trebuie consolidaţi şi stabiliţi poli de activităţi cu caracter terţiar şi cu deservire la nivel regional (comerţ, servicii, instituţii, sport, IMM-uri) pentru susţinerea dezvoltării unor structuri funcţionale echilibrate în zona periurbană (şes Bahlui - Antibiotice, Viticul­tori, Şorogari - Aeroport).

Intravilanul Iaşului va ajunge la peste 7.600 ha

Arhitectul Iustin Hen a precizat că, în prezent, intravilanul Iaşului este de 6.193 ha, suprafaţă care cuprinde suprafeţele stabilite prin PUG-ul actual (redactat în 1997), precum şi toate terenurile introduse în intravilan până în decembrie 2015 prin planuri urbanistice zonale. Potrivit arhitectului, extinderea asigură în plus o suprafaţă de peste 1.400 ha, iar propunerea este ca intravilanul să ajungă la peste 7.600 ha. Zonele de extindere cuprind locuire individuală (circa 200 ha), locuire pe versant (circa 600 ha), zonă mixtă industrie şi depozitare (172 ha), spaţii verzi (circa 70 ha), agrement şi sport (circa 10 ha), ape (80 ha), zonă de poli secundari (circa 70 ha) şi Moara de Vânt cu circa 240 ha (zona cu funcţiune încă nedefinită).

„Creşterea este de 22,87%. Da, este cea mai mare creştere a intravilanului, şi este cam ultima. În extravilan au rămas doar terenuri care prin lege nu pot fi introduse în intravilan: au rămas păduri, suprafeţe cu destinaţie specială, ale Ministerului Apărării, şi unele terenuri viticole“, a spus arhitectul Hen.

El a adăugat că noul PUG stabileşte coeficienţii urbanistici (UTR - unitate teritorială de referinţă, POT - procentul de ocupare a terenului şi CUT - coeficientul de utilizare a terenului) inclusiv pentru zonele de extindere. Noul PUG va fi supus votului plenului Consiliului Local în prima parte a anului în curs.

CITEȘTE ȘI:

„Harta“ zonelor din Iaşi cu interdicţii la construcţii. Multe probleme în Copou şi Păcurari

EXCLUSIV (IMAGINI):Cum va arăta Iaşul în următorii ani! Fără stadion în Copou, zeci de pasaje în plan

Cele 8 zone cu risc de alunecări de teren din Iaşi cuprinse în noul PUG

Dacă vine MARELE CUTREMUR: Cartierele care se fac praf şi zonele sigure din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri