De Business

Punem punctul pe știi

Facilităţile pentru clădirile verzi pot dinamiza piaţa birourilor din Iaşi

joi, 26 noiembrie 2015, 02:50
3 MIN
 Facilităţile pentru clădirile verzi pot dinamiza piaţa birourilor din Iaşi

 Este esenţială şi implicarea autorităţilor prin reducerea taxelor, iar Clujul şi Timişoara sunt un exemplu că astfel de măsuri legislative stimulează investiţiile”, consideră Ilinca Păun, director general la Colliers International România

Pentru a ţine pasul cu Cluj-Napoca sau Timişoara, autorităţile locale din Iaşi trebuie să reducă taxele pentru „clădiri verzi”. Astfel vor putea fi stimulate investiţiile iar calitatea proiectelor imobiliare va creşte exponenţial. Opinia îi aparţine Ilincăi Păun, director general la Colliers International România, una din cele mai dinamice companii de consultanţă imobiliară din ţară, subsidiară a companiei cu acelaşi nume din Statele Unite ale Americii. „Unul dintre efectele crizei a fost atenţia mai mare pe care dezvoltatorii au acordat-o calităţii proiectelor, iar certificarea verde a devenit un simbol al calităţii unui proiect imobiliar. Clădirile verzi vor deveni obligatorii doar în sensul în care certificarea este un atribut al competitivităţii unei clădiri. În plus, este esenţialăşi implicarea autorităţilor prin reducerea taxelor, iar Clujul şi Timişoara sunt un exemplu că astfel de măsuri legislative stimulează investiţiile. Iaşul trebuie să aibă în vedere trendul certificărilor verzi pentru a putea concura cu Timişoara şi Cluj din acest punct de vedere”, a precizat oficialul Colliers International pentru „Ziarul de Iaşi”.

Păun a observat că există în continuare o creştere pe piaţa de birouri, nu doar în Bucureşti, ci mai ales în cele trei mari centre universitare: Iaşi, Timişoara şi Cluj-Napoca. Datorită numărului mare de studenţi dar mai ales a calităţii acestora, marile companii de outsourcing acordă tot mai multă atenţie acestor trei oraşe, a adăugat Păun. „Iaşul dispune de forţă de muncă valoroasă, având un număr important de studenţi cu studii tehnice, potrivite pentru activităţile unei astfel de companii. Pe măsură ce nivelul cererii pentru spaţii de birouri din Bucureşti creşte, ne aşteptăm să vedem un interes tot mai mare pentru oraşele secundare care îşi vor valorifica potenţialul de dezvoltare. În prezent, oraşele Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara sunt în topul celor mai atractive destinaţii pentru marile companiile de outsourcing. Peste 60.000 de persoane lucrează în industria de outsourcing, iar în următorii cinci ani se anticipează o creştere de 90.000 angajaţi la nivelul întregii ţări. O parte va merge către Iaşi, ceea ce va genera cerere pentru stoc nou pe piaţa de birouri”, a detaliat aceasta.

Păun este invitatul special al conferinţei Power L@unch, eveniment ce va avea loc astăzi la Iaşi, în Aula „Mihai Eminescu” a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, cu începere de la ora 16. Power L@unch este un eveniment bianual destinat liderilor de opinie din industria regională de IT&C şi din mediul universitar relevant. Organizatorul evenimentului este Dan Zaharia, Senior Leasing Consultant la Extind Management, iar printre parteneri se regăsesc Ness SES România, Aquasoft, Şcoala Informală de IT, Travis Corporate & Events, Levi9 şi Colliers International.  

 

Comentarii