Familia tânărului căzut în fântână ridică noi semne de întrebare asupra intervenţiei pompierilor

marți, 25 august 2015, 01:57
4 MIN
 Familia tânărului căzut în fântână ridică noi semne de întrebare asupra intervenţiei pompierilor

“Le-am auzit pe asistente când spuneau că nu mai au doze de adrenalină să-l injecteze”, a arătat sora bărbatului mort

 

Familia Iuşcă din Coada Stâncii îşi conduce azi pe ultimul drum singurul fiu. Cezar, în vârstă de 23 de ani, a murit joi, la Spitalul „Sf. Spiridon”, după ce a stat în comă două săptămâni din cauza unui accident nefericit în care şi-a pierdut viaţa şi cumnatul său, Mihai Coteţ, în vârstă de 37 de ani.
 
Evenimentul s-a petrecut în seara de 7 august, după ora 20.00, când cei doi bărbaţi încercau să cureţe depunerile nisipoase dintr-o fântână a familiei. Din cauza gazelor emanate de motopompa cu care lucrau în puţ, bărbaţii au leşinat, zăcând mai multe minute în fântână până când au fost scoşi la suprafaţă de pompierii ieşeni.
 
Potrivit familiei îndoliate, numărul unic de salvare 112 a fost apelat imediat după incident, însă conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) a precizat că rudele au solicitat ajutorul autorităţilor după ce au încercat pe cont propriu să-i scoată din fântână. Mai mult, apropiaţii celor două victime susţin că intervenţia salvatorilor a lăsat de dorit, la un moment dat primul pompier care a intrat în fântână scăpându-l pe Cezar Iuşcă de la înălţime, în timp ce-l scoatea la suprafaţă. Pe de altă parte, conducerea ISU a subliniat că incidentul s-a petrecut în timpul acţiunii de salvare întreprinse de apropiaţii victimelor.
 
Familia celor doi bărbaţi mai spune că echipajele de salvare venite la faţa locului nu aveau suficiente doze de adrenalină, pentru a fi de folos ambelor victime. „După ce primul pompier l-a scăpat pe cumnatul meu în fântână, acestuia i s-a făcut rău şi echipajul de salvare a plecat cu el la spital. Fratele şi cumnatul meu nici nu erau scoşi din fântână când a plecat ambulanţa. Pe urmă, un alt pompier l-a scos pe cumnatul meu, (nr. Cezar Iuşcă) care a fost resuscitat de SMURD, echipajul plecând imediat cu el la Spitalul Sf. Spiridon. Când a fost scos fratele meu (n.r. – Mihai Coteţ) din fântână, la faţa locului nu mai era nicio maşină de salvare. Au venit după câteva minute două echipaje de prim ajutor, solicitate de către SMURD. Fratelui meu i s-a făcut resuscitare manuală şi cu pompa, şi le-am auzit pe asistente când spuneau că nu mai au doze de adrenalină să-l injecteze”, a arătat Ana-Maria Mărguţă, sora lui Mihai Coteţ.
 
Pe de altă parte, conform conducerii Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ), autosanitara proprie care a intervenit la faţa locului l-a preluat pe Cezar Iuşcă, găsit în stop cardio-respirator, şi l-a adus în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon”. „La intervenţie a fost trimis un singur echipaj de-al nostru. Apelul a fost făcut la 20.52 şi ambulanţa a plecat de la noi la 20.53, ajungând la faţa locului la 21.06. De acolo, la 22.09 a plecat cu Cezar Iuşcă spre UPU. Victima a fost găsită în stop cardio-respirator, a fost resuscitată şi a răspuns manevrelor medicale. Ulterior acestui apel, au mai fost făcute trei solicitări, la faţa locului fiind trimise încă două echipaje de prim ajutor şi unul de terapie-intensivă mobilă de la SMURD”, a subliniat dr. Radu Calistru, director medical SAJ.
 
Dacă prima victimă a fost declarată decedată la faţa locului, cea de-a doua a stat în comă două săptămâni, în ultimele zile medicii declarându-l în moarte cerebrală. Conform specialiştilor, în lipsă de oxigen, celulele creierului uman mor, şi nu se mai regenerează. Astfel, de cele mai multe ori, pacienţii care sunt victimele unui astfel de accident nu mai pot fi salvate, indiferent de efortul medical. În cazul de faţă sunt deschise două anchete, una la nivelul ISU şi alta coordonată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean, care a deschis dosar penal pentru moarte suspectă în cazul primei victime.
 
CITIȚI ȘI: 
 
 
Moartea suspectă a unui bărbat de 37 de ani din Ungheni îI determină pe apropiaţi să acuze că acesta s-a stins din viaţă din cauza unei intervenţii de­fectuoase a pompierilor ieşeni.
 
 
 

 

Comentarii