Fără mamă şi cu tatăl în penitenciar. Caz disperat: opt fraţi minori au rămas în grija fratelui mai mare

miercuri, 23 august 2017, 01:50
3 MIN

Nouă fraţi din Vlădeni au nevoie de ajutor. Copiii familiei Ursu au nevoie de sprijin întrucât au rămas singuri pe lume după ce mama lor a murit în urmă cu câteva zile, iar tatăl lor a intrat în Penitenciarul Botoşani cu o condamnare pentru violenţă. 

Andrei, în vârstă de 21 de ani, Alin în vârstă de 16 ani, Andreea de 14 ani, George de 13 ani, Teodora de 12, Marius de 11, Denis de opt ani, Vlăduţ de şapte ani şi Ştefana de cinci ani au rămas fără niciun părinte săptămâna trecută, după ce şi-au pierdut mama subit. Ieri, conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) a semnat dispoziţia de plasare în regim de urgenţă a minorilor în asistenţă familială la fratele major. Andrei se va ocupa singur de cei opt fraţi ai săi până când tatăl va reveni acasă. Conform reprezentanţilor co­munei, mama copiilor şi-a pierdut viaţa în urma unor afecţiuni nediagnosticate, iar tatăl a ajuns în penitenciar după ce şi-a lovit nevasta. Soţul şi-ar fi lovit soţia cu un cuţit din cauză că femeia obişnuia să bea.

„Familia are o situaţia deosebită, dar chiar aşa, nevoiaşă fiind, nu a venit niciodată să ceară ceva. Asistentul social îi vizita din când în când, iar ultima dată i-a recomandat mamei să meargă la un medic pentru că nu arăta prea bine. Femeia a refuzat pe motiv că nu are asigurare medicală, şi la câteva zile a murit. La înmormântare a venit cu permisie şi soţul din penitenciar, şi am discutat cu dumnealui. Ar mai avea de stat până prin martie, dar pe bună purtare ar putea scăpa şi prin octombrie – noiembrie. Dumnealui nu este un om violent, agresiv sau un tată care nu-şi iubeşte copiii. Înainte să fie condamnat lucra la CFR şi avea grijă de copii. Şi-a bătut soţia de necaz că femeia obişnuia să bea, iar în casă muncea doar un adult“, a precizat Cătălin Brînzanu, primarul comunei Vlădeni.

După moartea mamei, Primăria Vlădeni a reuşit cu ajutorul unei firme private să le asigure masa celor nouă fraţi pentru o perioadă. Cazul familiei Ursu a ajuns şi în atenţia ieşeanului Bogdan Tănasă, fondatorul proiectului „Casa Share“, care şi-a propus să renoveze locuinţa copiilor şi să o doteze cu toate cele necesare. „Am fost la Vlădeni şi am vorbit cu băiatul cel mare pentru că ceilalţi copii mai mici au plecat într-o excursie pe care preotul din localitatea le-a oferit-o încă dinainte să se piardă mama lor. Dorinţa copiilor este să nu fie luaţi de acasă şi să nu fie despărţiţi. Îl aşteaptă pe tatăl lor, cel care a avut mereu grijă de ei şi i-a iubit. Acum, pentru ei, este nevoie urgentă de alimente neperisabile, bani pentru rebranşarea curentului electric – 3.500 de lei, frigider, aragaz, maşină de spălat“, a precizat Bogdan Tănasă. Pe termen lung, cu sprijinul comunităţii «Casa Share», ieşeanul intenţionează să le creeze condiţii decente de trai celor nouă copii: să le tragă apă, să le construiască o baie şi o bucătărie decentă şi să le renoveze complet casa. Persoanele interesate să contribuie la renovarea casei familiei Ursu îl pot contacta pe Bogdan Tănasă la numărul de telefon 0757.451.919. 

Comentarii