De Sănătate

Punem punctul pe știi

Fata operată în premieră la Iaşi se poate hrăni mai uşor acum

joi, 14 iulie 2016, 01:51
1 MIN
 Fata operată în premieră la Iaşi se poate hrăni mai uşor acum

Adolescenta de 16 ani care a fost operată în premieră săptămâna trecută la Spitalul de Copii „Sf. Maria” , în cadrul Clinicii de Gastroenterologie, a fost externată zilele acestea, iar de acum se va putea hrăni singură, fără probleme. Pacienta fusese diagnosticată în urmă cu mai mulţi ani cu o boală rară a esofagului, achalazie, care se comporta ca un spasm permanent, şi din acest motiv alimentele treceau foarte greu din esofag către stomac, alimentaţia fiind problematică în cazul său.

Echipa de medici care a efectuat operaţia a fost condusă de prof. dr. Marin Burlea, intervenţia constând în dilatarea unei stenoze pilorice prin intermediul unor bujii Savary. „Sperăm să îmbunătăţim calitatea vieţii fetiţei, în sensul de a se putea hrăni corespunzător, să circule alimentele mai bine. Este un caz foarte rar, în toată activitatea mea de 30 de ani m-am întâlnit cu maximum trei astfel de cazuri“, a precizat prof. dr. Marin Burlea.

Pacienta a mai fost operată de trei ori la Cluj şi de alte două ori la Bucureşti, iar la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ a ajuns în urma tulburărilor de tranzit. La endoscopie, echipa medicală a constatat că există probleme la nivelul esofagului inferior, că este o zonă stenozată, astfel că necesita metoda dilataţiei cu sonde Savary. Au fost folosite iniţial sonde cu diametrul începând cu 7 mm şi au fost introduse succesiv cu diametru mai mare până la 12 mm. Personalul medical susţine că de acum va fi nevoie de controale periodice pentru a se asigura că starea fetei va rămâne bună. 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii